Spraakmakers: Bert van Boxtel over de imker

Een imker bij zijn bijen
Foto: Pixabay CC0

Op maandagavond 7 oktober komt imker Bert van Boxtel als spraakmaker, van 19:00 tot 21:00 uur, vertellen over het werk van de imker. In de Bibliotheek in Son en Breugel in het Vestzak in Son. Een imker houdt zich bezig met de teelt van honingbijen of immen. Hij/zij doet dat om te zorgen voor bestuiving van planten of voor de winning van honing en bijenwas.

Bijensterfte

Een knelpunt in de bijenhouderij is de sterfte onder bijen. De bijenpopulatie in Europa heeft het zwaar te verduren. Klimaatverandering, strenge winters en onkruidverdelgers zijn de ergste vijanden. Deze sterftegolf is een probleem dat ons allemaal aangaat, want zonder bijen raken bloemen niet bevrucht, blijven er minder planten over, minder groenten en minder fruit en komt de wereld voedselvoorziening in gevaar.

Imker

Ook het aantal imkers in Nederland neemt sterk af. Er wordt druk gezocht naar nieuwe imkers. Er is zelfs een opleiding voor. Maar meestal blijft het immen een hobby, want het is bijna niet mogelijk om van de bijenteelt te leven. Ondanks de aardige hoeveelheid honing die het kan opleveren.

Imkers in Son

Ook voor Bert van Boxtel is het bijen houden een hobby. Een aantal jaar geleden sprak hij een man die, midden in het centrum van Londen, bijen hield. “Als je in het centrum van Londen bijen kunt houden, dan kan dat in het centrum van Son en Breugel toch zeker ook”, dacht Bert. In Son en Breugel blijken zelfs een tiental personen actief als imker. Sommigen van hen hebben hun bijenvolken aan huis, net als Bert.

Veel mensen realiseren zich niet hoe interessant het is om zelf bijen te houden en hoe makkelijk dat kan. Ook in de bewoonde wereld. Zolang je ermee om weet te gaan zijn bijen niet gevaarlijk.Bert van Boxtel vertelt wat er allemaal komt kijken bij het bijen houden. Als kersverse imker legt hij uit wat je ervoor nodig hebt en hoe je als imker een bijdrage kunt leveren aan het voortbestaan van deze nuttige en interessante insecten. Bij de presentatie laat van Boxtel ook enkele filmfragmenten zien uit het leven van de bij. Aanmelden voor deze spraakmakers lezing is gratis via www.bibliotheekdommeldal.nl.

SpraakMakers

Deze lezing is onderdeel van het concept SpraakMakers. Heb jij ook een jarenlange passie of specifieke kennis op een bepaald gebied wat je graag wilt delen met anderen? Word dan SpraakMaker in de Bibliotheek! Meer informatie op www.bibliotheekdommeldal.nl.


Meer informatie

Datum: 7 oktober 2019
Tijd: van 19:00 tot 21:00
Locatie: het Vestzak

Kaart wordt geladen...