Search
Close this search box.

Documentaire over Aleksej Navalny

Aleksej Navalny
Foto: Wikipedia CC0

Bibliotheek Dommeldal brengt het wereldnieuws naar Son en Breugel met een speciale lezing en documentaire over Aleksej Navalny,

De Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny is 16 februari 2024 op 47-jarige leeftijd overleden. Wat bezielt iemand om het publiekelijk op te nemen tegen een van de machtigste dictators van onze tijd? Dat is nu te zien in deze documentaire op woensdag 6 maart 2024 van 18:30 tot 20:15 uur.

Deze film is gratis toegankelijk. Aansluitend is Ruslandkenner en journalist Helga Salemon te gast voor een interactieve lezing ‘Navalny dood, hoe nu verder’, voor een uitgebreide napraat en verkenning op de actuele stand van zaken. De lezing van Helga Salemon start om 20:30 uur en hiervoor dien je kaartjes te hebben. Die zijn 7,50 euro voor leden en 8,50 euro voor niet-leden en bestel je hier.

Over de documentaire

Regisseur Daniel Roher verkent het leven en werk van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Na jaren campagne voeren tegen corruptie heeft die machtige vijanden, onder wie president Vladimir Poetin. Wanneer Poetin besluit tot het uitschakelen van zijn laatste tegenstander, organiseert de FSB een moordaanslag die grandioos spaak loopt. Navalny overleeft niet alleen de vergiftiging, maar gaat zodra hij weer een beetje hersteld is in de tegenaanval.

Wat volgt lijkt rechtstreeks uit een John Le Carre thriller te komen, met bijrollen voor een zeer vasthoudende Bellingcat-onderzoeker, Navalny’s team en een hoofdrol voor de zeer media-vaardige Navalny zelf. Dat hij na deze bloedstollende episode waarin hij Poetin en de FSB compleet voor gek zet, toch weer terugkeert naar Rusland is ongelofelijk en indrukwekkend, maar ook bijna niet aan te zien zo eng.

Regisseur Daniel Roher had het geluk precies op het goede moment met zijn camerateam ter plekke te zijn. Hij is erbij als Navalny herstelt, samen met zijn vrouw en dochter in Duitsland en treft hem op zijn kwetsbaarste en tegelijkertijd meest rustige moment. Bekroond met een Oscar voor beste documentaire.


Meer informatie

Wanneer: 6 maart 2024
Tijd: 18:30 tot 22:00 uur
Waar: Dorpshuis
Kaart wordt geladen...