Search
Close this search box.

Ophalen mezen-nestkasten

Wezenkastjes of nestkastjes tegen bomen om eikenprocessierups te bestrijden
Foto: Ons Son en Breugel

In 2019 heeft het IVN in Son en Breugel met de schoolkinderen van vier basisscholen in het dorp zo’n 200 mezen-nestkasten gemaakt, die rond de scholen zijn opgehangen.

Vorig jaar zijn er in samenwerking met de gemeente 150 nestkasten uitgedeeld aan natuurliefhebbers in ons dorp. Mezen zijn heel nuttig in de strijd tegen de eikenprocessierups. Ze zien de rupsen als een lekker hapje.

Dit jaar willen de gemeente Son en Breugel en het IVN verder gaan om de processierups op een natuurlijke manier te bestrijden: er zijn weer 140 nestkasten gratis beschikbaar voor inwoners van Son en Breugel. Door meer nestkasten te plaatsen kan de populatie mezen zich verder ontwikkelen.

Ook een gratis nestkast voor een mees ophangen?

Ga naar de website van het IVN Son en Breugel en vul het formulier in. Je ontvangt automatisch een bevestiging.

Op zaterdag 12 maart haal je het nestkastje op tussen 10:00 en 12:00 uur of tussen 13:00 en 15:00 uur bij het IVN gebouw in Son en Breugel (st. Genovevastraat 37, naast Korein). Het uitdelen doen ze in de buitenlucht, vóór de ingang van het IVN-gebouw, uiteraard met inachtneming van de dan geldende corona-maatregelen.

Onderhoud nestkastjen

Bij het nestkastje ontvang je een instructie over de juiste manier van ophangen en het onderhouden. Het is belangrijk om een nestkastje in het najaar (eind oktober) van binnen met heet water te reinigen. Zo verwijder je resten van oude nesten en eventuele parasieten. Het nestkastje is daarna klaar voor het overwinteren van mezen.


Meer informatie

Wanneer: 12 maart 2022
Tijd: 10:00 tot 15:00 uur
Waar: IVN Son en Breugel
Kaart wordt geladen...