Zoek
Sluit dit zoekvak.

Politiek café: woningnood in Son en Breugel

Nieuwbouwhuizen Klein Stokland
Foto: Ons Son en Breugel

PvdA-GroenLinks houdt op woensdagavond 5 april 2023 in het Dommelhuis een eerste Politiek Café over de woningnood in de gemeente.

Vanaf 19:30 uur staat er voor bezoekers een kopje koffie of thee klaar in de foyer. Om 20:00 uur start het programma in de theaterzaal met enkele korte presentaties. Daarna volgt aan de hand van stellingen een discussie met de zaal en een panel van deskundigen.

Harry van der Kallen zal namens de Werkgroep Wonen van PvdA-GroenLinks Son en Breugel schetsen hoe groot en ernstig de woningnood in Son en Breugel is. Ook gaat hij in op de woningbouwambities van de gemeente en op de hindernissen waarmee de gemeente bij het realiseren daarvan geconfronteerd zal worden. Gemeenteraadslid Sylvia Corsten (PvdA-GroenLinks) zal uiteenzetten wat het voor mensen betekent als ze niet over een passende woning kunnen beschikken.

Gasten

Peter van Dam, voorzitter van PvdA-GroenLinks Son en Breugel zal er daarna voor pleiten dat de gemeente deze raadsperiode niet alleen werkt aan het realiseren van 300 woningen. Er zal volgens hem tegelijkertijd ook gewerkt moeten worden aan voorbereidingen en plannen voor de bouw van 355 woningen in de periode 2026-2030 en van 500 woningen in de periode 2031-2040. Vooral dat laatste kan volgens hem niet zonder een nieuwbouwwijk te ontwikkelen aan de noordzijde van de Planetenlaan in Breugel, een locatie die op dit moment ligt in de gemeente Meijerijstad.

Harry van der Kallen laat tot slot zien wat de gemeente, de politiek en de bevolking van Son en Breugel kunnen doen doen om de enorme bouwopgave te laten slagen, waarvoor Son en Breugel zich gesteld ziet. Vooral voor de korte termijn pleit hij voor het inzetten van tijdelijke, kant en klaar in de fabriek gebouwde woningen. Dat is naar zijn mening noodzakelijk om snel de ergste nood onder jonge woningzoekers te lenigen en daarmee de vastgelopen woningmarkt in beweging te krijgen. Verder zal hij een beroep op inwoners doen om solidair te zijn met woningzoekenden door bij mogelijke bouwplannen in hun buurt terughoudend te zijn met het indienen van bezwaren.

Paneldiscussie

Na de presentaties start de discussie met de zaal en met een panel, bestaande uit vier door hun werk nauw bij de aanpak van de woningnood en bij de woningbouw betrokken personen. De eerste is wethouder Jelle de Jong (Dorpsvisie) die volkshuisvesting in zijn portefeuille heeft. De tweede is Luc Severijnen, directeur van Woningstichting ’thuis. De derde Nick Verstappen, ontwikkelingsmanager van Van Wijnen Projectontwikkeling Zuid BV en de vierde Jelle Smeehuijzen, adviseur woningcorporaties bij Barli (prefabsysteembouw, houtskeletbouw en mobiele bouw).

De discussie wordt geleid door Jan Achttienribbe, presentator van Radio Son en Breugel, welke de avond ook live zal uitzenden. Zij zal het publiek en het panel een aantal prikkelende stellingen voorleggen. Uiterlijk om tien uur eindigt het programma in de Theaterzaal.

Vanaf dan is er voor de deelnemers aan het Politiek Café gelegenheid om in de foyer van het Dommelhuis informeel met elkaar door te praten over de aanpak van de woningnood. PvdA-GroenLinks heeft alle leden van de gemeenteraad van Son en Breugel uitgenodigd om aan het Politiek Café deel te nemen.

Aanmelden

Het volledige programma van de avond is te vinden op de website van PvdA-GroenLinks Son en Breugel. Aanmelden voor het Politiek Café kan door een mailtje te sturen naar politiekcafe@pvdagl.nl. Degenen die dat doen, krijgen na afloop van hun bezoek aan de avond per mail de presentaties toegestuurd.


Meer informatie

Wanneer: 5 april 2023
Tijd: 20:00 tot 22:30 uur
Waar: Dorpshuis
Kaart wordt geladen...