Search
Close this search box.

Themapagina: groen (oktober 2016)

Themapagina: groen (oktober 2016)
Foto: Gemeente Son en Breugel

Gemeente Son en BreugeOnkruidbestrijding, groenstroken, groenonderhoud en bladcampagne.

Groot groenonderhoud

Het meerjarenplan voor groot groenonderhoud (bomenplan) is goed op stoom. Het bespreken van de plannen met buurten en het aanpassen van de plannen kost meer tijd dan vooraf gedacht. Het kappen, vervangen, snoeien en herpanten van bomen is in 12 straten achter de rug.

2016

  • De plannen voor Groningenlaan, Heemskerklaan, Maaslaan, Schaepmanlaan, Tweelingenlaan, Van Gentlaan N-Z, Verwerstraat en Weserlaan gaan of zijn in de uitvoering.
  • Voor enkele straten loopt de aanvraagtermijn voor de omgevingsvergunning. Begin november volgt de de nitieve planning voor de Kometenlaan, Lupinelaan, Parklaan, Piet Heinlaan en Schietbaan (achterzijde H. Veenemanstraat).
  • Nog dit jaar worden Zagerstraat, Duinlaan, Merwedelaan, Vlielandlaan (Vliehors) met bewonersbrieven aangeschreven over het voorstel voor hun straat.

20161003_145243

Ook Beverlaan, Breitnerlaan, Frans Halslaan, Hulstlaan, Muizenberg en Texellaan ontvangen een brief over het groot groenonderhoud. Voor deze straten ontwerpt het ecologische planbureau Van Nierop een geza- menlijk onderhoudsplan. Bewoners van deze straten worden via brieven geïnformeerd over dat plan en over het proces dat Van Nierop voor ogen heeft.

2017

In de eerste helft van 2017 komen aan de beurt voor groot groenonderhoud: Alpenlaan, Amstellaan, Andeslaan, Apollolaan, Aziëlaan, Australiëlaan, Beatrixstraat, Beetsstraat, De Bontstraat, Dommelstraat, Eiffellaan, Esdoornstraat, Houtens, Juralaan, Pyreneeënlaan, Putterlaan, Sint Hubertuslaan, Tollensstraat, Vogezenlaan, Winterkoninglaan en Zandstraat.

Actuele informatie vindt u op www.sonenbreugel.nl bij Groenbeleid in de Praktijk.

 

Milieuvriendelijke onkruidbestrijding

In het zomerseizoen hebben we geëxperimenteerd met verschillende vormen van milieuvriendelijke onkruidbestrijding. De methode met kokend water levert zowel bij de machinale als handmatige bestrijding vooralsnog de beste resultaten op.

onkruidbbestrijding-met-stoom-machinaalonkruidbestrijding-met-stoom-machinaal-2onkruidbestrijding-met-stoom-handmatig

 

Investering in kwaliteit van het groen

In de begroting wordt de komende jaren ingestoken op kwaliteitsimpulsen in het groen. Concreet betekent dit: vaker schoffelen, vaker maaien van velden en bermen, vaker snoeien en knippen van hagen, vaker vegen en onderhouden van wegen. Ook komt er geld beschikbaar voor betere parkbeplanting in Vroonhoven.

 

Bladkorven

Het bladseizoen staat weer voor de deur. Binnenkort plaatsen we 60 bladkorven (42 gewone en 18 extra grote), waarin u het gevallen blad bij u voor de deur kunt verzamelen. Let op: alléén blad, dus geen snoeihout of takken. De korven worden met grote stofzuigers geleegd en takken blokkeren de machines. We danken u hartelijk voor de hulp bij het bladvrij maken van de straat.

StraatAantal kleine korvenAantal grote korven
Achilleslaan2
Alpenlaan1
 Apollolaan –1
 Australiëlaan11
 Dr. Berlagelaan1
 Berkenlaan1
 De Bontstraat4
 Breeakkerstraat2
 Edelweisstraat1
 Elbelaan21
 Van De Elsenstraat12
 Esdoornstraat1
 Flevoland1
 Groningenlaan1
 Heistraat1
 Hoplaan1
 Hulstlaan1
 Kometenlaan1
 Kloosterstraat1
 Kempenlaan1
 Lupinelaan2
 Nachtegaallaan4
 Nassaustraat1
 Oranjestraat1
 Leeuweiklaan1
 Parklaan1
 Peellaan1
 Sint-Genovevastraat2
 Stakenburgstraat2
 Schorpioenlaan1
 Saturnusstraat1
 Varenlaan2
 Vijverlaan2
 Sterrenbeeldenlaan1
 Thorbeckelaan1
 Veerstraat1
 Vuurvlinderlaan1
 Wilhelminalaan4
 Walcherenlaan1
 Zandstraat1

schermafbeelding-2016-10-14-om-17-52-57

 

Huren en kopen van groenstroken

De gemeente stopt met de verhuur van groenstroken. Huurders hebben hierover bericht ontvangen. Zij kunnen -onder nieuwe voorwaarden- vanaf 1 januari 2017 nog blijven huren zolang ze op het adres wonen, bij verhuizing vervalt het huurcontract.

Nieuwe huurcontracten gaat de gemeente niet meer aan. De gemeente neemt groenstroken óf in eigen beheer óf verkoopt de reststrook als deze geen publieke beleidsbestemming (meer) heeft. In veel gevallen kunnen huurders hun huurstrook straks kopen.

Afhankelijk van de wijk is het binnenkort mogelijk dat aangrenzende bewoners reststroken kopen. Niet elke groenstrook is een reststrook. Per wijk worden er kaarten gemaakt van verkoopbare reststroken. De kaart van De Gentiaan is ingetekend en die van Breugel komt binnenkort beschikbaar. De kaarten van de overige wijken komen vanaf 2017 beschikbaar.


Lees meer themapagina’s


Deze themapagina is opgesteld door de gemeente. Zelf ook een persbericht, advertorial of redactioneel stuk plaatsen op Ons Son en Breugel? Neem dan contact met ons op.