Gemeentehuis en vrieshuisje krijgen officieel monumentenschildje

Schild gemeentelijk monument/monumentenschildje
Foto: Ons Son en Breugel

Zaterdag 9 september onthult wethouder Jan Boersma (CDA) feestelijk het gemeentelijke monumentenschildje op het gemeentehuis en het vrieshuisje. Dit in het kader van de Open Monumentendag. Het monumentenschildje heeft een nieuw ontwerp. Er is deze dag een uitgebreid programma van 13:00 uur tot 17:00 uur.

Duizenden monumenten in Nederland openen op 9 en 10 september gratis hun deuren voor het publiek. In Son en Breugel nemen op zaterdag het vrieshuis en het gemeentehuis deel. Deze monumenten waren nog niet voorzien van een officieel monumentenschildje. Een mooi moment om ze op deze dag te bevestigen en mensen de mogelijkheid te bieden om deze locaties te bezoeken.

Het thema van de monumentendag is: Levend Erfgoed. Hierbij gaat het over culturele gebruiken die samenhangen met monumenten. Een voorbeeld is het vrieshuisje gelegen aan de Driehoek in Son en Breugel. Een gemeenschappelijke voorziening uit de tijd dat nog lang niet ieder huishouden zelf een eigen diepvriezer in huis had staan.

Programma

  • 13:00 uur: Rondwandeling met als thema 100 jaar bestaan Wilhelminakanaal. Startpunt ’t Haventje – Eindpunt vrieshuisje.
  • 14:00 uur Koffie met gebak uit de straat. Aansluitend bezoek vrieshuisje – Fototentoonstelling 100 jaar Wilhelminakanaal
  • 14:15 uur Onthulling monumentenschildje op het vrieshuisje door wethouder Jan Boersma
    Reistijd: 5 min fietsen of 13 min lopen naar het gemeentehuis
  • 15:00 uur Onthulling monumentenschildje op het gemeentehuis door wethouder Jan Boersma
  • 15:30 uur Lezing Adriaan Risseeuw, voorzitter Monumentencommissie Son en Breugel in de raadszaal. Over de erfgoedwaarde van het gemeentehuis en het vrieshuisje en het belang van monumenten voor de cultuurhistorische identiteit van Son en Breugel.
  • 16:00 Einde

Vrieshuisje

Het vrieshuisje stamt uit 1959. Naast de nog werkende carrousel diepvrieskluis voor gezamenlijk gebruik met 96 laden, is hier ook de tentoonstelling 100 jaar Wilhelminakanaal te bezoeken. Het vrieshuisje is het levend middelpunt van de buurtvereniging Kanaalstraat. Er is een mini-bieb. Bezoekers worden er hartelijk ontvangen door Albert Merks, voorzitter van de buurtvereniging Kanaalstraat en kunnen luisteren naar de geschiedenis. Op zaterdagen is er tweedehandskleding te koop voor mensen met een kleine beurs en het fungeert als uitdeelplaats voor de voedselbank. Het diepvrieshuisje is op 9 september geopend van 14:00 uur tot 17:00 uur.

Gemeentehuis

Het gemeentehuis van Son en Breugel is gebouwd tussen 1963 en 1965 door Geenen en Oskam architecten uit Eindhoven. Het is een bijzonder goed voorbeeld van het naoorlogse modernisme. Dat is te zien aan de functionele vormgeving en de toepassing van moderne materialen en technieken. Zoals het betonskelet, de stalen vliesgevels, de mozaïeken in de raadszaal en het bas-reliëf bij de ingang van de Sonse kunstenaar Theo van Amstel. De architectuur en stedenbouw uit de ‘wederopbouwjaren’ (1940-1965) staan volop in de belangstelling.

De waardering van dit erfgoed is de laatste jaren sterk gegroeid en de gemeente beseft steeds meer dat ook naoorlogse gebouwen een belangrijk onderdeel vormen van de identiteit van onze leefomgeving. In de raadszaal van het gemeentehuis is een lezing door ir. Adriaan Risseeuw, voorzitter van de monumentencommissie, over het belang van monumenten voor de cultuurhistorische identiteit van Son en Breugel.

Post article

Post article