Logo van gemeente Son en Breugel

Geluidsoverlast luchthaven Eindhoven

Ernstige geluidhinder en slaapverstoring door vliegverkeer is bij omwonenden van luchthaven Eindhoven in 2023 niet toegenomen sinds de vorige meting in 2018. In de jaren daarvóór (2012 2014-2018) was wel een stijging zichtbaar. Deze positieve verandering lijkt ingezet na Proefcasus Eindhoven Airport in 2018-2019. Na de Proefcasus is een (voorlopige) stop op de groei van het aantal burgervliegbewegingen afgekondigd. Daarnaast is ingezet op minder vluchten aan de randen van de nacht. Bovendien is het Luchthaven Eindhoven Overleg ingericht, dat meer dan de oude overlegstructuur is gericht op open communicatie met alle belanghebbenden.

In het onderzoeksgebied van 10 gemeenten rond de luchthaven is in 2023 gemiddeld 14% van de inwoners ernstig gehinderd door geluid van vliegverkeer. Dit aandeel is vergelijkbaar met het aandeel in 2018 (15%) en 2014 (13%), maar hoger dan in 2012 (9%). Ernstige slaapverstoring ervaart 7% van de omwonenden; dit is vergelijkbaar met 2018 (8%), maar hoger dan in 2014 (5%) en 2012 (3%).

Inwoners dicht bij de aanvliegroute ervaren meer geluidhinder
In de dicht bij de aanvliegroute gelegen delen van de gemeenten Best, Eindhoven, Veldhoven, Eersel, Son en Breugel en Meierijstad (‘zone 1’) ervaart 33% tot 55% van de inwoners ernstige geluidhinder en 15% tot 26% ernstige slaapverstoring. Ter vergelijking: in de gemeente Nuenen ervaart 2% ernstige geluidhinder en 0% ernstige slaapverstoring.

Meer zorgen over luchtverontreiniging door vliegverkeer
22% van de inwoners is erg bezorgd over gezondheidsklachten door luchtverontreiniging van vliegverkeer. In totaal maakt 18% zich ernstige zorgen over gezondheidsklachten door het geluid. In 2012 waren juist meer mensen bezorgd over het geluid (18%) dan over de luchtverontreiniging (14%).

Presentatie
De GGD presenteert het onderzoek op 16 januari 2025 in de Muzenval in Eersel, van 19:00 tot 21:00. Zie de website Samenopdehoogte.nl.

Meer informatie
Meer informatie over de opzet, resultaten, deelnemende gemeenten, aanbevelingen en presentatie op de website Samenopdehoogte.nl.

Politieke Avond – Donderdag 16 januari 2025

  • De Politieke Avond van 16 januari 2025 vindt plaats in het gemeentehuis. Alle onderdelen zijn openbaar.
  • Sessies 1 en 3 zijn in de raadzaal en worden live op internet uitgezonden via sonenbreugel.notubiz.nl.
  • Sessies 2, 4 en 5 zijn in vergaderkamer Eind. Dat is op de begane grond. Van deze sessies worden geluidsopnames gemaakt. Die zijn enkele dagen later via onze website te beluisteren.
  • Er is géén besluitvormende raadsvergadering.

Sessie 1 – Oordeelsvormend

19:30-20:00 Bestemmingsplan
Driehoek ong.

Voor de realisatie van 6 woningen aan de Driehoek is een nieuw bestemmingsplan nodig. Het is nu aan de gemeenteraad om dit bestemmingsplan vast te stellen.

Sessie 2 – Oordeelsvormend

19:30-20:15 Verordening voorzieningen
huisvesting onderwijs

De huidige verordening dateert uit 2015 en moet geactualiseerd worden.

Sessie 3 – Oordeelsvormend

20:15-22:15 Centrumvisie

Na een intensief voorbereidingstraject waarbij op meerder momenten input is opgehaald bij de gemeenteraad, inwoners en ondernemers, heeft het college een nieuwe centrumvisie opgeleverd. Het is nu aan de gemeenteraad om deze visie met de titel “Dorpshart aan de Dommel” vast te stellen.

Sessie 4 – Oordeelsvormend

20:30-21:15 Verordening starterslening

De huidige verordening dateert uit 2020 en moet geactualiseerd worden

Sessie 5 – Informerend

21:30-22:15 Personeel & Organisatie

De gemeenteraad wordt bijgepraat over ontwikkelingen in de arbeidsmarkt, personeelsbeleid in relatie tot regionaal samenwerken en de ontwikkeling van de ambtelijke organisatie.

  • De agenda kan veranderen. Kijk voor de actuele agenda op sonenbreugel.notubiz.nl
  • Bij een informerende sessie kunt u als luisteraar aanwezig zijn. Vooraf aanmelden is niet nodig.
  • Een beeldvormende sessie is gericht op het verkrijgen van een duidelijk beeld van het voorstel en de impact hiervan voor de inwoners en ondernemers van Son en Breugel. Bij een beeldvormende sessie kunt u deelnemen aan het gesprek (meespreken).
  • Bij een oordeelsvormende sessie gaan de raads- en burgerleden met elkaar in debat over het voorstel. Bij een oordeelsvormende sessie kunt u gebruik maken van het spreekrecht (inspreken). U krijgt dan aan het begin van de sessie maximaal 5 minuten de tijd om uw mening over het onderwerp aan de raads- en burgerleden mee te geven.
  • Wilt u meespreken of inspreken? Meld u dan uiterlijk 15 januari 2025 aan via griffie@sonenbreugel.nl.

Veilig Online: Bescherm uzelf tegen digitale criminaliteit

Digitale criminaliteit is helaas een groeiend probleem, vooral voor ouderen. Mensen boven de 50 jaar zijn vaak doelwit van oplichters, zoals bij bankhelpdeskfraude en nepagenten. Het is belangrijk om bewust te zijn van de gevaren en te weten hoe u uzelf kunt beschermen.

Wat is Bankhelpdeskfraude?
Bij bankhelpdeskfraude doen oplichters zich voor als medewerkers van uw bank en vragen ze om toegang tot uw bankrekening. Ze kunnen u onder druk zetten om gevoelige informatie, zoals uw bankpas met pincode of inloggegevens, af te geven. Of vragen ze u om software te installeren waarmee ze uw computer kunnen overnemen waardoor ze geld van uw rekening kunnen halen.

Wat zijn Nepagenten?
Nepagenten doen zich voor als politie of andere autoriteiten. Ze bellen of sturen u een bericht en geven aan dat u slachtoffer gaat worden van een misdrijf bijvoorbeeld een fraude of een mogelijke inbraak. Ze vragen vaak om geld of om uw gegevens te verifiëren voor een zogenaamd onderzoek. Vaak willen ze ook thuis komen voor een onderzoek. Hierbij nemen ze dan geld en juwelen mee onder de noemer dat men het in een kluis zal leggen of taxatie van de juwelen.

Wat kun je doen?

  1. Blijf kalm: Als u onverwacht gebeld wordt door iemand die vraagt om persoonlijke gegevens of geld, wees dan altijd op uw hoede. Banken en de politie vragen nooit om zulke informatie via de telefoon.
  2. Geef geen gegevens: Deel nooit uw pincode, wachtwoord of andere persoonlijke gegevens met iemand die u belt, zelfs als ze beweren van uw bank of de politie te zijn.
  3. Hang op en bel zelf terug: Als u twijfelt, hang op en bel zelf het telefoonnummer van uw bank of de politie om te verifiëren of het gesprek legitiem was.
  4. Controleer webadressen: Klik nooit op verdachte links in e-mails of berichten. Controleer altijd het webadres om zeker te zijn dat u op de officiële website van uw bank of een andere betrouwbare instantie zit.
  5. Gebruik veilige software: Zorg ervoor dat uw computer en smartphone zijn beschermd met up-to-date antivirussoftware en gebruik sterke, unieke wachtwoorden.

 

Door alert te blijven en bovenstaande tips op te volgen, kunt u uzelf beschermen tegen digitale oplichters. Vertrouw nooit zomaar iemand die u online benadert en neem altijd de tijd om dingen te verifiëren. Uw veiligheid is het belangrijkste!

Ophaalschema

In de week van maandag 13 januari 2025 t/m vrijdag 17 januari 2025 wordt de volgende afvalstroom ingezameld:

Rest-afval

PMD

Meer informatie
Alle actuele informatie over de afvalinzameling vindt u in de digitale afvalkalender van Blink. U kunt de Blink app gratis downloaden in de Google Play of App Store.

Afval niet opgehaald?
Neem dan contact op met afvalinzamelaar Blink via 0800-0492 of klantenservice@mijnblink.nl.

Bekendmakingen

Wij bieden op deze pagina een overzicht van de bekendmakingen aan. De volledige informatie vindt u op overheid.nl/bekendmakingen.

Op de hoogte blijven?
Wilt u op de hoogte blijven van vergunningen, plannen en plaatselijke regelgeving? Op www.overheid.nl/berichten-over-uw-buurt vindt u informatie over uw buurt. U kunt ook gebruikmaken van de e-mailservice.

Stukken digitaal inzien
Wilt u stukken inzien, digitaal of op papier? Neem dan contact op via 0499-491491.

Aangevraagde omgevingsvergunningen
NB Aangevraagde omgevingsvergunningen liggen niet ter inzage.
11 december 2024
Nieuwstraat 45, 5691 AB – legaliseren aangebrachte asfaltlaag parkeerterrein en mantelbuizen (werkzaamheden)
Grote Beerlaan 3, 5694 LJ – bouwen schuur (bouwen)
12 december 2024
Zwaluwlaan 2, 5691 VG – verbouwen woonhuis (bouwen)
14 december 2024
Vogezenlaan 8, 5691 JM – wijzigen draagconstructie begane grond (bouwen)
17 december 2024
Sint Genovevastraat ongenummerd – bouwen 8 appartementen, 9 rijwoningen en 2 bungalows, maken van een uitweg en kappen van bomen (bouwen / werkzaamheden / kappen)
Hendrik Veenemanstraat 27a, 5691 BA – kappen van bomen (kappen)
18 december 2024
Geuzenberg 2, 5691 DP – kappen 2 bomen (kappen)

Verleende omgevingsvergunningen
16 december 2024
Mercuriusstraat 30, 5694TB – uitbreiden van een woning met een erker (bouwen)
17 december 2024
Merwedelaan 9, 5691 HS – realiseren van een erker (bouwen)
18 december 2024
Rubensstraat 9, 5691 EC – realiseren dakterras (bouwen)
19 december 2024
Hendrik Veenemanstraat 27a, 5691 BA – kappen van bomen (kappen)