Search
Close this search box.

Het Geweten: holadieradio

Het Gewetem - holadieradio
Foto: Pexels CC0

We hebben sinds kort in Son en Breugel een lokale omroep, Radio S&B geheten. Vanaf 1 mei jongstleden zenden ze uit vanuit een piepklein studiootje in het Vestzaktheater. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad voordat het zover was. Een groep van mensen onder leiding van Han Muller is een aantal jaren aan het sleutelen geweest om dit voor elkaar te krijgen.

Vanuit het gemeentehuis was en is niet iedereen even blij met dit initiatief. De burgemeester persoonlijk heeft gezegd dat hij die hele lokale radio maar niks vond en dat het slechts een paar amateurs waren die zo nodig op kosten van de belastingbetaler plaatjes wilden draaien. Een burgemeester hoort dit eigenlijk niet te zeggen, maar ja, we weten inmiddels hoe hij is. De mensen van de radio waren daar niet zo blij mee, want dit was pertinent niet het geval. De bedoeling was dat het een informatief radiostation zou worden voor de inwoners van Son en Breugel. Met muziek, nieuws en informatie uit het dorp. Een nobel streven, maar ook verplicht, omdat de mediawet voorschrijft dat je als lokale radiozender verplicht bent om nieuws en informatie uit te zenden. Het is niet toegestaan om een non-stop muziekstation op te starten.

Nu zijn we een aantal maanden verder, en er is sinds de feestelijke opening op 1 mei jongstleden veel gebeurd. Zo werd ervoor gekozen om eerst te starten en daarna eens te kijken wat voor studioapparatuur er nodig was. Bestuurswisselingen, interne strubbelingen over de te varen koers, een voorzitter die zich overal mee bemoeide, censureerde, opstapte, en zichzelf weer herbenoemde. De secretaris die zich genoodzaakt voelde om het bijltje erbij naar te gooien, ga zo maar door. Het zaterdagochtendprogramma verdween na 3 uitzendingen alweer omdat de programmamaker het werken onmogelijk werd gemaakt. Live radioprogramma’s worden domweg geannuleerd omdat de vergadering uitloopt of een megaduur mengpaneel moet worden geïnstalleerd. Er zijn welgeteld 4 (alleen maar muziek) programma’s als ik het goed heb, maar de studio moet verbouwd worden, precies op moment van uitzending. Een presentatie duo dat vrolijk op Facebook poseert met een grote pot bier in de hand alsof ze in de plaatselijke kroeg zitten te zuipen komt ook niet echt professioneel over. Maar wat nog het ergste is, is dat ze op geen enkele manier voldoen aan de voorwaarden om een lokale radiozender te zijn.

En dan had je ook nog het Samenloop Voor Hoop debacle. De met veel bombarie aangekondigde live uitzending ging vanwege het geklungel en het wegpesten van een programmamaker niet door. In allerijl werd er een verzoekplatenprogramma in elkaar gefabriekt waar op het hoogtepunt 15 mensen naar hebben geluisterd. Geen enkele aankondiging, alleen een Facebookbericht. Na de uitzending waren mensen benieuwd naar de opbrengst van het programma, maar het bleef tot nu toe akelig stil in het Vestzaktheater.  En zo klungelt het vrolijk verder, overtuigt van hun eigen gelijk.

Zo’n lokale radio kost klauwen met geld. Zo is Radio S&B verplicht om, als men als officieel radiostation door het leven wil gaan, een antenne te plaatsen om via de ether te ontvangen te zijn. Alleen een antenne plaatsen kost al 11.000 euro. Dan heb je natuurlijk huur, BUMA-rechten, studioapparatuur en software nodig. Dus tel maar uit wat dat allemaal kost. Natuurlijk heeft Radio S&B niet zoveel poen, en die paar sponsoren die zich hebben gemeld, kunnen dat gat niet vullen, dus daarom heeft Radio S&B een extra subsidie gevraagd.

Nu zegt de mediawet dat een lokaal radiostation per aansluiting een x bedrag krijgt. Ik meen dat het €1.30 per huishouden/aansluiting is. Volgens mij hebben we zo ongeveer 6.000 aansluitingen, dus dat komt dan op zo’n 7.800 euro. Dat geld krijgen ze echter pas als de lokale radio een officiële status heeft. Dat wil zeggen: via de ether uitzenden. Omdat, zoals ik aangaf de lokale radio niet zo rijk is, hebben ze besloten om daarvoor een extra subsidie bij de gemeente aan te vragen. En die subsidie is geweigerd door de gemeente. Omdat de burgemeester er zijn persoonlijke doel van heeft gemaakt om de lokale zender te gronde te richten, maar ook omdat de gemeente weet dat lokale radiozenders in de huidige vorm hun langste tijd gehad hebben en binnen nu en 2 jaar waarschijnlijk op zullen gaan in streekzenders. De luisterdichtheid van de meeste lokale zenders is niet heel erg fantastisch en staat in geen enkele verhouding tot de enorme hoop aan gemeenschapsgeld wat het kost. Dus geen subsidie, en daarom ook niet de aansluitsubsidie. Groot probleem dus voor de lokale 80’s zender in Son en Breugel.

Maar als je dan nu luistert naar deze lokale radio, dan vraag ik me ook werkelijk af wat dan nog de meerwaarde is van het hele project. Je hoort nu een non-stop muziekband, zonder enige aankondiging tussen de muziek door. Geen nieuws, geen info, geen flauw idee waar je naar zit te luisteren.  De kwaliteit van het gebodene is ook niet echt om over naar huis te schrijven. Ik weet het, het is een kwestie van smaak, maar als ik in een uur tijd 3 keer Gerard van Maasakkers voorbij hoor komen en een medley van een kwartier van Benny Neyman in het Frans, dan haak ik af. Bij mij rijst dan het vermoeden dat de mensen vooral graag hun eigen muziek op de radio willen draaien voor familie, vrienden of alleen hun eigen vrouw. Dat kan nooit de bedoeling van een lokale radiozender zijn. En dat is het ook niet. Dat is gewoon amateuristisch. Het kost me moeite om het te moeten toegeven, maar de burgemeester heeft een keer gelijk. Het zijn een paar goedbedoelende amateurs die zo nodig hun eigen plaatjes op de radio willen draaien. Ze bewijzen het zelf, week in, week uit.


Lees meer van Het Geweten


Het Geweten is een zelfstandig columnist. De meningen en opvattingen van Het Geweten is niet per se de mening van Ons Son en Breugel en/of haar redactieleden.