Search
Close this search box.

5 feiten die je misschien niet wist over Son en Breugel

Foto: Pixabay

Waar een klein dorp als niet groot in kan zijn. Hier zijn 5 feiten over Son en Breugel die je vast niet wist.

Minister Dijselbloem komt uit Son en Breugel

PvdA’er Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem, onze eigen minister van Financien en voorzitter dan de Eurogroep, is geboren in Eindhoven op 29 maart 1966. Dijselbloem heeft lang in Son en Breugel gewoond, waar hij op een Rooms Katholieke basisschool zat voordat hij in 1978 naar het Eckart College in Eindhoven ging. Hij groeide op als zoon van een onderwijzeres en een leraar Engels in Son en Breugel. in 1985 verhuisde Jeroen Dijselbloem naar Wageningen om landbouw te studeren.

Canal_Parade_2013_(9440942299)

Breugel is groter geweest dan Son

Er zijn archeologische vondsten gedaan die er op wijzen dat er mogelijk al in de Nieuwe Steentijd (5300-2300 voor Christus) mensen woonden in Son en Breugel. De dorpskern zoals wij die kennen is ontstaan tussen de 12e en de 14e eeuw, samen met Son. In de 15e eeuw was Breugel zelfs groter dan Son met respectievelijk 153 en 141 huizen. De Tachtigjarige Oorlog heeft Son en Breugel niet veel goed gedaan, waardoor beide dorpen noodgedwongen moeten krimpen naar respectievelijk 60 en 80 huizen van de naar schatting 600 tot 700 huizen. Napoleon heeft beide dorpen uiteindelijk samengevoegd in 1810.

Son deels verwoest voor aanleg van de provinciale weg

Het is nog niet zo heel lang geleden dat de provinciale weg dwars door ons dorp reed. Om deze weg aan te leggen zijn veel gebouwen die de vroegere dorpskern vormde verwoest. Er zijn nog enkele monumenten aanwezig in Son waaronder ’t Oude Raadhuis uit 1782, het woonhuis aan de Dommelstraat 12 uit de 17e eeuw, Kapel O.L.V. van Altijddurende Bijstand uit 1950 en de begraafplaats bij de vijver aan de Europalaan. Op 11 september 2003 opende de A50 om Son heen, is de provinciale weg afgebroken en heeft plaats gemaakt voor een 30-kilometer zone.

Son en Breugel in 2000 landelijk nieuws

In 2000 hebben de inwoners van Son en Breugel zich fel verzet tegen de plannen om het dorp samen met Nuenen en Waalre te laten annexeren door Eindhoven. De actie Dorpspower zorgde voor een volksopstand die in Nederland weinig te zien is geweest. Er werden ruim 9000 handtekeningen opgehaald tegen de annexatie, bijna 2/3 van de dorpelingen tekenden tegen. Ook was er een indrukwekkende (voet)mars, eerst van Son en Breugel naar ’s Hertogenbosch en later dan ’s Hertogenbosch naar Den Haag. Ook werd er aandacht besteed aan de opstand in het toenmalige veelbesproken praatprogramma Barend en Van Dorp.

index.php

Ruzie tussen pastoor en notaris werd harmonie fataal

In 1880 werd er door diverse dorpelingen de harmonie Aurora opgericht, waarbij ook pastoor Dobbelsteen een belangrijke rol vervulde. Omstreeks 1900 veranderde de toenmalige notaris Van de Westelaken de naam van de harmonie in Sint-Cecilia. Ook wilde de notaris het stokje overnemen van de nieuwe pastoor, pastoor Van Ravensteijn. Van Ravensteijn was niet van plan het leiderschap over de harmonie op te geven en er ontstond ruzie. Door de ruzie stopte de harmonie, om na het vertrek van de notaris uit Son en Breugel in 1913 de weg vrij te maken voor een nieuwe harmonie, de harmonie die later bekend zou staan als Pro Honore et Virtute.