17 maart is Son en Breugel gastheer van spectaculaire brandweerwedstrijd

17 maart is Son en Breugel gastheer van spectaculaire brandweerwedstrijd
Foto: Ons Son en Breugel

Brandweer Son en Breugel organiseert op 17 maart een altijd spectaculaire ABWC brandweerwedstrijd en nodigt iedereen uit te komen kijken.

In 2014 heeft brandweer Son en Breugel haar visitekaartje achtergelaten. Met een visueel en brandweertechnisch uitstekende wedstrijd in de vijver aan de Europalaan heeft het lokale korps, met hulp van de naastgelegen scouting, laten zien dat creativiteit en spektakel een bijdrage kunnen zijn aan de wedstrijdbanen van de brandweer in de regio. Ook dit jaar heeft de ABWC (Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité) Son en Breugel gevraagd om een scenario in elkaar te zetten om brandweerploegen uit de regio uit te dagen.

“We hebben een kleine werkgroep van drie personen,” zegt Danny Vorderhake, brandweervrijwilliger en één van de werkgroepleden. “Het hele jaar door worden wedstrijden georganiseerd in het hele land. Wie bij onze wedstrijd bij de eerste drie zitten, gaat naar de volgende ronde. Uiteindelijk is er een landelijke finale op 15 september in Friesland.” De werkgroep is momenteel druk in de weer om de regionale wedstrijd vorm te geven, waarbij negen ploegen uit Zuid-Oost Brabant meedoen.

“Het is een 112 wedstrijd, ze kunnen dus voor van alles opgeroepen worden. Dat kan zijn voor een simpele brand tot uitgebreide technische hulpverlening.” De organisatie kan dus nog niet veel verklappen over de wedstrijd, want de deelnemende brandweerploegen moeten zich niet voor kunnen bereiden. Het enige wat ze kunnen verklappen is de locatie: vlakbij het Kerkplein. “We willen het publiek erbij betrekken. Het is een drukke zaterdag, veel winkelend publiek in het centrum. Mensen komen dichtbij de voertuigen om te zien wat er aan de hand is, dat is in de praktijk ook.” De spelende ploegen moeten dus ook om kunnen gaan met publiek.

De negen spelende ploegen krijgen ieder 45 minuten om de wedstrijd te spelen, vanaf het ontvangen van het uitrukbericht tot het terugrijden naar de kazerne. De organisatie heeft per ploeg al gauw een uur nodig om klaar te zetten, te spelen, de ploeg te beoordelen en af ronden. “We beginnen ’s ochtends al om 08:00 uur. Met een beetje geluk zijn we om 18:00 uur klaar.” De wedstrijdcommissie telt dan alle scores bij elkaar om tijdens de feestelijke prijsuitreiking bekend te maken hoe de ploegen gepresteerd hebben. Natuurlijk onder het genot van een versnapering, wat ook wel mag na zo’n intensieve wedstrijd.

Zelf geïnteresseerd in de wedstrijden van de brandweer? Op 17 maart is iedereen (ook kinderen) vanaf 08:00 uur uitgenodigd op het Kerkplein om de ploegen in actie te zien. Meer informatie over de wedstrijd zal gedeeld worden via de Facebookpagina van Brandweer Son en Breugel.

Post article

Post article