Zoek
Sluit dit zoekvak.

26 mei feestelijke opening blokhut scouting Dutmella

26 mei feestelijke opening blokhut scouting Dutmella
Foto: Joris Toonen

Eindelijk is het zover: na negen jaren van voorbereiding en een jaar bouwen is scouting Dutmella vorige maand verhuisd naar de nieuwe blokhut op de oude locatie aan het Dutmellapad 2 in Son.

Daar is de scouting trots op en dat moet gevierd worden. Hierbij nodigt Dutmella alle inwoners van Son en Breugel uit voor de feestelijke opening op 26 mei tussen 14:30 uur en 17:00 uur.

Programma opening

Om 14:00 uur openen onze jeugdleden hun opkomst en starten met een scouting circuit. Vanaf 14:30 uur zijn gasten welkom; voor hen staat de koffie en thee klaar. Om 15:00 uur wordt de officiële openingshandeling verricht door alle jeugdleden samen met burgemeester Hans Gaillard.

Hierna is er tijd om de nieuwe blokhut te bewonderen. Kinderen uit Son en Breugel kunnen als ze willen meedoen aan het scouting circuit. Zij kunnen onder meer klimmen, broodjes bakken, marshmallows roosteren of een kussengevecht houden boven water. Om 17:00 uur wordt het dagprogramma afgesloten en de vlag gestreken. Daarna volgt een feestelijkeavond voor genodigden waaronder alle ‘klussers’ die hebben meegeholpen bij de bouw.

De parkeerplaats aan de Bestseweg is 26 mei afgesloten. De organisatie vraagt aan bezoekers om met de fiets te komen, die ze aan het Dutmellapad voor de blokhut kunnen stallen. Wil je hen verblijden met een geste dan is een donatie welkom. Op de verlanglijst staan onder meer een nieuwe kabelbaan en professionele megafoon.

Duurzaam ijs uit Son en Breugel voor jeugdige bezoekers

Hidde Dekkers en Mees Bearda zijn twee jeugdleden van scouting Dutmella die samen vorig jaar de jeugdduurzaamheidsprijs hebben gewonnen in Son en Breugel. Als invulling voor hun prijs hebben zij ervoor gekozen om duurzaam ijs uit te delen aan (jeugdige) bezoekers bij de opening van de blokhut.

Het ijs maken zij zelf waarbij ze ingrediënten uit Son en Breugel gebruiken. Zo maken Hidde en Mees Honing-buffelmelk ijs waarbij de honing wordt geleverd door de Honingtuin (de winnaar van de duurzaamheidsprijs) en buffelmelk van de Stoerderij. Ook maken zij bosvruchten sorbetijs met een touch van dennennaalden en propolis uit Son.

Nieuwe blokhut

De nieuwe blokhut was nodig: de oude blokhutten voldeden niet aan de eisen van de tijd en waren geschikt voor een groep met 70 leden. Dutmella biedt inmiddels een programma aan twee keer zo veel jeugdleden. Na negen jaren van voorbereiding is in mei 2017 met de bouw gestart. Het ontwerp is gemaakt door plaatsgenoot Werner Leermakers.

Vooruitlopend op de nieuwbouw zijn in september 2016 de Sanga’s gestart: een afdeling voor jongeren met een beperking uit Son en Breugel en daarbuiten. De nieuwe blokhut wordt niet alleen ingericht met mindervalide sanitair; hij voldoet op alle punten aan de Integrale Toegankelijkheidsstandaard.

Bovendien is er niet alleen praktisch, maar ook duurzaam gebouwd. Zo gebruiken we bio-kachels waarin pellets worden gestookt. De isolatie is hergebruikt en voldoet aan de zware ‘hotel normering’ en al het gebruikte hout heeft het FSC keurmerk. De buitenkant van de blokhut is van Siberisch lariks dat nooit behandeld hoeft te worden. Aan alle kanten van de blokhut zijn grote raam- en deurpartijen met thermopane glas waardoor we daglicht gebruiken en geen lampen hoeven aan te doen. Hebben ze verlichting nodig dan gebruiken we LED lampen die deels werken op sensoren. En natuurlijk is gescheiden hemelwaterafvoer toegepast.

Blokhut zonder lening betaald

De nieuwe blokhut kost 475.000 euro. Goedkoper bouwen kon niet door de eisen uit het bouwbesluit. De blokhut is betaald zonder dat ze geld hebben geleend. Dit is gelukt doordat Dutmella flink heeft gespaard en de gemeente een investeringssubsidie heeft gegeven. Daarnaast zijn er fondsen en sponsoren gevonden die samen zo’n 240.000 euro hebben geschonken.

Deels in de vorm van geld door onder meer het Stakenburgfonds, H@P Cuisine La Sonnerie, Lions Club en Rabobank Het Groene Woud Zuid. En deels door sponsoring van materiaal of diensten door onder meer Werner Leermakers Architectuur, notariskantoor Heleen Vaarten, PicusLED en Egelie Elektrotechniek.

Daarnaast is door tientallen vrijwilligers en professionals een jaar lang ‘geklust’ aan de nieuwe blokhut. Ieder weekend en vaak ook door de week is er hard gewerkt om er een schitterende blokhut van te maken. De bijna 6.000 uren aan zelfwerk zijn volgens de belastingdienst alleen al 90.000 euro waard.

Scouting Dutmella

Scouting Dutmella is een van de grootste scoutinggroepen in Nederland met bijna 250 leden waaronder ruim 140 jeugdleden: zowel meisjes als jongens. De groep die in 1964 is opgericht maakt al sinds 1976 gebruik van de prachtige locatie aan het Dutmellapad. De naam Dutmella is afgeleid van de oude naam voor de Dommel: Dutmala of Dumella (bron: heemkundekring Son en Breugel).

Scouting Dutmella betekent uitdaging. Kinderen en jongeren besteden hun vrije tijd op een actieve en uitdagende manier. Ze hebben veel plezier met elkaar en leren samen te werken en respect te hebben voor de ander. Je ontwikkelt je bij Dutmella op een natuurlijke manier tot een zelfstandig persoon en krijgt de ruimte om te ontdekken en te leren.

Kenmerkend voor Dutmella zijn gezelligheid, het primitieve karakter en bijna een overdosis aan activiteiten. Wekelijks wordt een leuk, avontuurlijk en gevarieerd programma gedraaid. Daarnaast zijn er weekenden, regionale en landelijke wedstrijden en zomerkampen.

Vind je het leuk om zelf lid te worden of leiding te geven aan kids en jongeren: bij Dutmella ben je van harte welkom. Kijk ook eens op www.dutmella.nl.