Zoek
Sluit dit zoekvak.

5 feiten over schilder Pieter Bruegel

5 feiten over schilder Pieter Bruegel
Foto: Ons Son en Breugel

Wat weten we nu echt van de schilder Pieter Bruegel, die met naam verbonden is aan ons dorp?

  • Pieter Bruegel is niet één schilder, maar een schilderfamilie

Er zijn meerdere schilders die de naam Brueg(h)el dragen. Pieter Bruegel de Oude (of de Boerenbrueghel) is de beroemdste schilder en vader van zoons Pieter Brueghel de Oude (of de Helse Brueghel) en Jan Brueghel de Oude (of de Fluwelen Brueghel), die in zijn voetsporen traden. Bonusfeitje en een manier om de schilders uit elkaar te houden: vader ondertekende zijn schilderijen meestal met Bruegel (zonder h) en zijn zoons met Brueghel (met h).

De zoons van Jan Brueghel de Oude, Jan Brueghel de Jonge en Ambrosius Brueghel, waren ook schilders. De dochter van Jan Brueghel de Oude, Anna Brueghel, trouwde met schilder David Teniers II. De zoon van Jan Brueghel de Jonge trad later ook in de voetsporen van zijn vader, ooms en grootvader.

 

  • Er is een nieuw schilderij van Pieter Brueghel ontdekt

Het Holburne Museum in Bath heeft een ontdekking gedaan: een schilderij waarvan gedacht werd dat het gemaakt zou zijn door een volger of kopie artiest, blijkt een echte Pieter Bruegel te zijn. Het schilderij, Huwelijksdans In De Open Lucht, werd in 2014 gezien door Jennifer Scott en bleek na grondig onderzoek en schoonmaak een schilderij te zijn van Pieter Brueghel de Jonge. Het schilderij is vanaf 11 februari 2017 te bezichtigen in het museum.

 

  • Pieter Bruegel komt mogelijk uit Breugel

Er is in de artistieke en historische wereld een tweesplitsing. Het is namelijk niet 100% duidelijk waar schilder Pieter Bruegel de Oude ergens tussen 1525 en 1530 geboren is. De Italiaanse geschiedschrijver Lodovico Guicciardini schreef, toen Pieter Bruegel nog leefde, dat de schilder geboren was in Breda. Maar het boek Schilder-boeck van Karel Manders uit 1604 ontkracht dit met de zin “den welcken is geboren niet wijt van Breda, op een Dorp geheeten Brueghel, welcks naem hy met hem ghedraghen heeft, en zijn naecomelinghen ghelaten.”

 

  • Er bestaat een heerlijk Bruegels biertje

Bruegel bierHoewel schilder Pieter Bruegel vrijwel zeker in Brabant is geboren, spendeerde hij zijn volwassen jaren in België. En wie aan België denkt, denkt aan bier. Brouwerij Van Steenberge uit Ertvelde vernoemde een biertje naar de schilder. Vermoed wordt dat het bier eigenlijk niet gebrouwen wordt door de brouwerij: het bier wordt niet vermeld op hun website en is mogelijk een ‘etiketbier’ (merkbier dat een nieuw etiket krijgt en doorverkocht wordt) van Yersekes Mosselbier of Ever. Het is mogelijk de brouwerij te bezoeken en het zelf te onderzoeken.

 

  • Ieder jaar is er een Bruegheliaans Festijn

Het Twentse plaatsje Losser gaat ieder jaar los tijdens het Bruegheliaans Festijn, niet te verwarren met het Breugels Festijn dat ieder jaar gehouden wordt in Breugel. Losser gaat tijdens het festijn drie dagen lang terug in de tijd van de meesterschilder Pieter Brueghel de Oude (voor de verwarring geschreven met h). Tijdens het festival zijn er onder andere leuke kraampjes, optredens en kunstexposities. Hoogtepunt is de Brueghelstoet, een optocht in middeleeuwse sferen. Het festival trekt ruim 100.000 bezoekers per jaar.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play


Lees meer feiten en lijstjes