Search
Close this search box.

5 leuke ideeën om de kerk te behouden

sint-petrus bandenkerk bisdom mfa
Foto: Google Maps

MFA in kerk in Son? Nee joh, de Sint Petrus’ Bandenkerk heeft veel meer opties.

Ruim 1300 dorpsbewoners ondertekende de petitie voor behoud van het Sint-Petrus’ Bandenkerkgebouw aan het Kerkplein in Son en Breugel. De kerk in het gebouw verhuist en de gemeente gaat met de parochie om tafel om te kijken wat zij met het pand willen gaan doen. Is er ruimte voor het kerkgebouw in de MFA plannen?

Of zetten we het gebouw in voor iets anders? Ons Son en Breugel zet vijf mogelijkheden onder elkaar.

1. Congrescentrum

Diverse congrescentra worden gebruikt om kerkdiensten te houden, bijvoorbeeld in Roermond. Maar andersom kan natuurlijk ook, zoals zalencentrum Het Trefpunt aantoont. Een oude kerk die nu dienst doet als zalencentrum om zo bedrijven, verenigingen, beursen etc. te verleiden een zaal te huren. Want wat is er nodig voor een goed congrescentrum? Precies, een zee aan ruimte.

Van buiten een kerk, van binnen een zalencentrum. Foto: Google Maps
Van buiten een kerk, van binnen een zalencentrum. Foto: Google Maps

Een congres-/zalencentrum is veelzijdig en geeft Son en Breugel de kans zichzelf mooi te profileren. Combineer dit met een overnachting in hotel la Sonnerie en de lokale horeca en en je slaagt als organisator altijd.

2. Discotheek

Op zaterdagavond op stap gaan kan in een hypermodern gebouw met alle laatste technische snufjes. Maar in Maastricht bouwden ze een kerk om tot unieke feestlocatie. Discotheek Nightlive werd de nieuwe bestemming van de Augustijnenkerk. Een uniek concept waar jongere feestgangers onder het genot van een drankje en leuke muziek konden genieten van het oude gebouw uit 1650.

nightlive maastricht
Discotheek Nightlive tijdens een drukbezocht feest. Foto: Youtube

De bouw van de Sonse kerk leent zich voor een unieke geluidservaring door de aanwezige galm. Maar of omwonenden blij zijn met nog meer gebonk in het weekend valt te betwijfelen.

3. Skatepark

‘Skaten, inlinen en BMX-en in een unieke locatie in Arnhem voor iedereen’. De zin die jongeren en skateliefhebbers moet trekken naar Skatehal Arnhem. En de locatie is inderdaad uniek, gehuisvest in de voormalige St. Joseph Kerk. Van buiten en binnen 100% historie, maar ook veel ruimte voor de coolste tricks en flips.

skatehal arnhem
Hoge ramps en lange rails in Skatehal Arnhem. Foto: Youtube

De skatehal zou in Son en Breugel in ieder geval opzien baren, maar wellicht (in combinatie met het laatste idee) leuk zijn om de jeugd van de straat te houden.

4. Woning(en)

Op televisie zie je het veel voorbij komen: prachtige woningen gebouwd in een oude fabriek, vuurtoren of… kerk! Als de juiste bouwmaterialen gebruikt worden geeft dit een prachtig dak boven het hoofd. En niet alleen voor gelovigen onder ons een leuk project om mooi en ruim te wonen. Kerkgebouwen in Utrecht, Ens en Haarlem laten zien dat het idee rendabel en prachtig is.

Foto: Wikipedia
Een loft gebouwd in een voormalige kerk. Foto: Wikipedia

De architectuur van de kerk leent zich goed voor een ruime klassieke woning. Of woningen, door het gebouw op te delen in meerdere appartementen.

5. Indoor speeltuin

Menig dorpsbewoner heeft er gespeeld: het kinderspeelpaleis in Eindhoven. Gebouwd in de oude Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstandkerk, nadat het kerkgebouw uit 1930 een nieuwe bestemming kreeg in 1972 als indoor kinderspeelpaleis. Natuurlijk met de karakteristieke Goofy en Mickey Mouse afbeeldingen boven de deur, tot de sloop in 1995.

kinderspeelpaleis
Het kinderspeelpaleis, karakteristiek Eindhoven. Foto: Wikipedia

De kerk in Son zou een leuke, veilige en beschutte plek zijn waar kinderen naar hartelust kunnen spelen. Ze krijgen van binnen een stukje dorpsgeschiedenis te zien en wellicht iets leren over het bisdom en geloof.

Lees meer over de het behoud van de kerk