5 onbeantwoorde vragen over het MFA

5 onbeantwoorde vragen over het MFA
Foto: Ons Son en Breugel

De keuze voor nieuwbouw op de parkeerplaats naar de kerk voor het MFA staat vast. Maar dat betekent nog lang niet dat er duidelijkheid is.

Wie bijvoorbeeld een dakkapel gaat plaatsen, maakt eerst afspraken over hoe het er uit komt te zien, wat de functionaliteiten zijn en vooral hoeveel het gaat kosten voordat de keuze definitief gemaakt wordt. Bij de discussie omtrent het MFA gaat het juist anderom: we maken eerst de keuze definitief om het MFA te bouwen en kijken daarna wel hoe het eruit komt te zien, wat de functionaliteiten zijn en hoeveel het gaat kosten. We hebben eventjes goed nagedacht en stellen deze vragen over het MFA in het openbaar.

 

  • Wie gaan gebruik maken van het MFA?

Best wel een belangrijke vraag, toch? Je kan zoveel gebouwen bouwen als je wil, maar als niemand er gebruik van wil maken zit je opgescheept met een hoop steen. Een feit dat al eens benadrukt werd door voormalig wethouder John Frenken (“Je zet geen gebouw neer als er geen vraag is”). Tot nu toe hebben alleen de bibliotheek en het Vestzak zich gemeld als gebruikerskandidaten, maar met de sloop van het Vestzaktheater en de bibliotheek hebben zij weinig keus. Veel organisaties zijn al gehuisvest in bijvoorbeeld Braecklant of de Boerderij en hebben geen verhuisplannen. Worden mensen dadelijk verplicht om er gebruik van te maken om er een succes van te maken?

Parkeren bij het MFA?
Foto: Ons Son en Breugel
  • Waar kunnen we parkeren?

Bouwen op een parkeerplaats zorgt ervoor dat penibele parkeerruimte nog penibeler wordt. Het college wil het huidige aantal parkeerplaatsen naast de kerk ergens anders terug laten komen, maar waar en hoeveel dit gaat kosten is nog onbekend. Het zou zomaar kunnen zijn dat straks de kosten gedrukt worden door nieuwbouw, maar er weer een dure parkeerkelder of -garage voor terugkomt. En zolang er nog geen oplossing is, is er bar weinig parkeerruimte voor de gebruikers van het MFA. Gelukkig zijn er dat niet zo veel.

 

  • Wat gaat er gebeuren met de kerk?

Een vraag die de gemeente niet direct kan beantwoorden, omdat het kerkgebouw nog altijd eigendom is van de kerk. De ommezwaai van het bisdom over het lot van de kerk gaf de dorpsbewoners hoop het MFA in de kerk te kunnen vestigen. Helaas, maar voorlopig blijft de kerk zoals hij is. De kans bestaat dat de kerk ruimte gaat maken voor nieuwbouw, maar niks is zeker. Maar het verleden leert ons dat wonen in de nabijheid van een evenemententerrein niet altijd even slim is.

MFA niet in de kerk
Foto: Ons Son en Breugel
  • Wat valt er te doen?

Er is geen plan van eisen klaar, waarin aangegeven staat waar het MFA aan moet voldoen. Dat gaat ook niet, als de lijst met gebruikers na twee regels stopt. Wordt het dadelijk een leeg gebouw met een podium en wat stoelen? Krijgt iedereen die gebruik gaat maken van het MFA een eigen ruimte, ingericht met zaken die zij nodig hebben? Komt er horeca in en zo ja, wie gaat ons garanderen dat de bestaande horeca niet gaat steigeren omdat een gesubsidieerd kopje koffie in het MFA 50 cent kost?

 

  • Wat gaat het kosten?

Hoe kun je zonder plan van eisen weten wat het gebouw allemaal moet kunnen? Middels onderzoeken zijn er schattingen gedaan over exploitatie en bouw. Maar ja, het blijven schattingen. De keuze voor het MFA rustte voor een deel van de gemeenteraad op het ‘feit’ dat nieuwbouw goedkoper zou zijn dan verbouw van de kerk (wat ook geschat is op basis van een quickscan). Wie gaat ons zeggen wat de totale kosten zijn, van schop in de grond tot aan sleuteloverdracht?

Mis jij nog een vraag? Praat meer op Facebook en Twitter.


Lees meer over het MFA

Post article

Post article