Search
Close this search box.

Drie voorbeelden van verzet in Son en Breugel

opstand verzet
Foto: Pixabay CC0

De beslissingen van de volksvertegenwoordiging zijn niet altijd de wil van het volk.

Vanavond vergadert de commissie grondgebiedzaken over het MFA. Na de voor- en nadelen af te hebben gewogen kiest het college van burgemeester en wethouders voor nieuwbouw, een ontwikkeling die menig dorpsbewoner tegen het hoofd stoot.

Er werden ruim 1300 handtekeningen opgehaald om de gemeenteraad te overtuigen om te onderzoeken of de kerk een geschikt MFA-gebouw zou kunnen zijn. Ook liet een meerderheid van het Son en Breugel Panel weten dat zij niet zitten te wachten op een nieuw gebouw op de parkeerplaats naast de kerk.

Mocht vanavond de beslissing vallen om definitief te kiezen voor nieuwbouw voor het MFA, dan schuwen sommige dorpsbewoners niet om in opstand te komen tegen de beslissing. Son en Breugel heeft hier meer ervaring mee, zoals te lezen in onderstaande voorbeelden.

  • Verzet tegen annexeren Eindhoven

In 2000 hebben de inwoners van Son en Breugel zich fel verzet tegen de plannen om het dorp samen met Nuenen en Waalre te laten annexeren door Eindhoven. De actie Dorpspower zorgde voor een volksopstand die in Nederland weinig te zien is geweest.

dorpspower
Foto: Dorpspower

Er werden ruim 9000 handtekeningen opgehaald tegen de annexatie, bijna 2/3 van de dorpelingen tekenden tegen. Ook was er een indrukwekkende (voet)mars, eerst van Son en Breugel naar ’s Hertogenbosch en later dan ’s Hertogenbosch naar Den Haag. Ook werd er aandacht besteed aan de opstand in het toenmalige veelbesproken praatprogramma Barend en Van Dorp.

  • Verzet tegen annuleren kermis

3 juni 2015, een dag waarbij geen wolkje in de lucht leek te hangen. Niets was minder waar, toen de Raad van State uitspreek deed omtrent het evenementenbeleid van de gemeente. Omwonenden hadden de gemeente voor de Raad van State gesleept omdat zij onzorgvuldig en tegen de regels evenementen organiseerde op het Kerkplein.

kermis
Foto: Ons Son en Breugel

De inwoners van Son en Breugel waren furieus. Er werd een ludieke toeteractie op poten gezet om de omwonenden van de Torenstraat te laten horen hoe het dorp dacht over hun actie. De Raad van State liet de kermis onder voorwaarden toch doorgaan. Wat uiteindelijk resulteerde was een legendarische maar teleurstellende kermis. Hopelijk wordt het dit jaar gezelliger met de artiesten die op komen treden.

  • Verzet tegen uitbreiding sauna bij De Sonse Bergen

De eigenaar van Thermae Son had een idee: een deel van De Sonse Bergen kappen om ruimte te maken voor een sporthal volgens NOC/NSF normen, ijsbaan annex atletiekbaan, horeca, opstaplocatie voor het kanoën op de Dommel, extra parkeerplaatsen en een hotel. Eigenaar Van Santfoort wilde subsidie van de gemeente omdat die dan zelf geen sporthal hoefde te bouwen. Vanuit de gemeente zou dan drie miljoen euro geïnvesteerd moeten worden. Daar was niet iedereen het mee eens.

thermae son
Foto: Google Maps

Actiecomité ‘Red De Sonse Bergen’ verzette zich hevig tegen de aantasting van het bosgebied. Vijf dorpsbewoners liepen ruim 5500 huizen af om handtekeningen te verzamelen. Tweeduizend handtekeningen kwamen daadwerkelijk op papier. De gemeente besloot uiteindelijk om de sporthal zelf te bouwen (wat later sporthal de Landing is geworden), maar de plannen voor het hotel waren nog niet van tafel. Uiteindelijk zijn alle plannen niet doorgegaan.


Lees ook

  • De vijf leukste Facebook pagina’s uit Son en Breugel