Zoek
Sluit dit zoekvak.

6% van de inwoners van Son en Breugel overmatige drinkers van alcohol

6% van de inwoners van Son en Breugel overmatige drinkers van alcohol
Foto: Ons Son en Breugel

Met 6% ligt Son en Breugel onder het landelijk gemiddelde van 7,1% aan overmatige drinkers boven de 19 jaar.

Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor 2016 van de GGD’en, CBS en RIVM. Son en Breugel scoort met 6% onder het landelijk gemiddelde van 7,1% aan overmatige drinkers. Buurgemeentes Laarbeek (inclusief Lieshout) en Best hebben hetzelfde percentage als Son en Breugel, terwijl Eindhoven en Nuenen boven het landelijk gemiddelde liggen met 8%. Sint-Oedenrode spant van alle buurgemeentes de kroon met 10%.

Een evengrote aantal inwoners van Son en Breugel loopt het risico om als overmatige drinker bestempeld te worden: 6% is zware drinker. Om het predicaat ‘zware drinker’ te krijgen moet je minstens 1 keer per week 6 glazen alcohol per dag drinken als je man bent en 4 glazen als je vrouw bent.

34% van Son en Breugel is volgens het onderzoek een verantwoord nuttiger van alcohol, waarmee deze drinkers het gemiddelde van 34,9% van Brabant Zuid-Oost bijna aantikt. 34,9% voor onze regio is het laagste percentage verantwoorde drinkers van Nederland, daar waar Flevoland met 48,2% het hoogte percentage heeft.

Je bent een overmatige drinker als je meer dan 14 glazen per week (vrouwen) of 21 glazen per week (mannen) drinkt. Het percentage overmatige drinkers is het hoogst in de regio’s Amsterdam (9,5%), Gooi en Vechtstreek en Drenthe (beide 8,6%). Regio Brabant Zuid-Oost ligt ook boven het gemiddelde met 7,8%.

Advies

In Nederland geeft de Gezondheidsraad een advies voor verantwoord alcoholgebruik: drink geen alcohol, of hooguit één glas per dag. “De raad adviseert mensen die alcohol drinken om hun gebruik te beperken tot één glas per dag. Tegelijk wil de raad mensen die geen alcohol drinken niet aansporen om wel alcohol te gaan gebruiken. Voor bepaalde groepen is het belangrijk om helemaal geen alcohol te gebruiken, zoals jongeren, vrouwen die borstvoeding geven, die zwanger zijn of dat willen worden, mensen die medicijnen gebruiken die niet samengaan met alcoholgebruik en mensen met verslavingsproblemen.” In andere landen ligt de grens voor verantwoord alcohol gebruik veel hoger.