60 jaar Oase: herinneringen ophalen met een goed glas bier

60 jaar Oase: herinneringen ophalen met een goed glas bier
Foto: Ons Son en Breugel

Van vrijwilligers van het eerste uur tot meiden die nu nog rondhuppelen bij de carnavalsvereniging: iedereen heeft genoeg verhalen om te delen over 60 jaar jongerencentrum Oase.

Het was een warme, klamme avond in de Dommelstraat. Binnen vonden de (oud) Oasegangers de weg naar de bar, terwijl buiten een frisse neus werd gehaald. Maar weer of geen weer, de reünie van jongerencentrum Oase bracht oude vrienden terug naar het gebouw, dat in 1958 haar deuren opende. Toen nog als KWJ (Katholieke Werkende Jongeren) verbonden aan de geloofsgemeenschap in het dorp voor sport, ontspanning, inspanning en bezinning. Nu, in 2018, als centrum voor diverse jeugdactiviteiten.

Een centrum dat centraal staat in vele jeugdherinneringen. De 150 gasten die gehoor gaven aan de uitnodiging om 60 jaar Oase te vieren, deelden deze dan ook met elkaar. Natuurlijk onder het genot van een goed glas bier, waarbij de kans groot was dat het eerste biertje dat zij ooit genuttigd hadden in hetzelfde gebouw gedronken werd. Met alle activiteiten die de Oase in de afgelopen jaren georganiseerd heeft, zijn er genoeg verhalen om te delen met elkaar.

Verhalen zoals die van Ben en Marianne van de Putten die elkaar ontmoet hebben in de Oase, zo vertelde een glunderende Marianne. De twee tortelduifjes kunnen inmiddels voor 50 jaar huwelijk de boeken in. Iedere tien jaar komen zij dan ook terug naar de plaats waar hun verkering begon. En zo zijn er meer relaties en hele gezinnen in Son en Breugel te herleiden naar het jongerencentrum. De gang naar de Oase en het lid worden van carnavalsvereniging de Dommelsoppers wordt dan ook in veel families met de paplepel ingegoten.

En wat brengt de komende tien jaar? Het centrum blijft zich richten op de jeugd van Son en Breugel met onder andere carnavalsactiviteiten, sportevenementen en een veilige plek waar kinderen voor het eerst op stap kunnen gaan. Met het organiseren van de Avond Wandel 4-Daagse heeft jongerencentrum Oase haar portfolio aan activiteiten weten te verbreden. Het centrum zelf staat er in ieder geval na 60 jaar nog in een goede staat bij.

Post article

Post article