Zoek
Sluit dit zoekvak.

7 vakantietips tegen inbraak

Aanhoudingen en huiszoekingen na inbraken en babbeltrucs
Foto: Pixabay

Vakantietijd voor jou is werktijd voor inbrekers. We zetten een paar tips op een rijtje om inbraak te voorkomen zodat het jou niet overkomt deze zomer.

  • Plaats een timer op een lamp

Als bewoners thuis zijn, is dat voor inbrekers vaak geen interessant huis. Welke inbreker wil er immers betrapt worden, met alle gevolgen dan dien. Door een timer op een lamp in de woonkamer te zetten, springt ’s avonds de lamp aan. Op deze manier lijkt het als of je gewoon thuis bent. Zorg er wel voor dat je niet de lamp heel de nacht aan laat staan, maar gebruik bijvoorbeeld een klein waaklampje die het zware werk daarna over neemt.

  • Laat iemand je brievenbus legen

Een grote stapel post op de deurmat of een uitpuilende brievenbus kan maar één ding betekenen: de bewoners zijn al een tijdje van huis. Door bijvoorbeeld de buren te vragen om iedere dag de brievenbus leeg te maken, voorkom je opstapelende post. Laat ze bijvoorbeeld ook af en toe de gordijnen open- of dicht doen, dan lijkt er iets meer leven in het huis te zitten.

2461642633_aea426689e_o

  • Laat de auto voor de deur staan

Ga je met het vliegtuig op vakantie? Mooi, dan kan je de auto voor de deur of op de oprit laten staan. Een stil huis zonder auto voor de deur is een signaal dat er niemand thuis is en niemand thuis komt. Inbraken gebeuren vooral als het donker is, maar als je auto heel de nacht niet door de deur staat, is dat een verkeerd signaal. Sommige inbraaktips zijn ook van toepassing op je auto.

  • Sluit alle ramen en deuren

We geloven best dat iedereen de voor- en achterdeur goed op slot doet voordat ze op vakantie gaan. Maar laat geen raampjes open staan ‘om te luchten’, want een klein raampje is voor slimme inbrekers al genoeg om toegang te krijgen tot het huis. Zelf een WC raampje is voldoende. Sluit alles af en controleer het driedubbel.

  • Plak een stukje plakband op raam en deur

Wellicht geen preventiemaatregel, maar wel een indicator om te zien of er iemand binnen is geweest toen jij genoot van de zon. Door op een onopvallend stukje van de deur of raam een stukje plakband te plakken, creëer je een soort ‘zegel’. Als je bij terugkomst ziet dat de plakband aan één kant los is, dan is de deur of raam open geweest.

  • Laat niets waardevols in de kijkers staan

Gaat de laptop niet mee op vakantie? Zorg dan dat deze niet zichtbaar op tafel blijft liggen, maar berg de laptop goed op. Of gebruik het in je voordeel, door bijvoorbeeld een glas met een beetje water op tafel laten staan, zo lijkt het of er nog iemand thuis is om het glas op te drinken.

water-19848_1280

  • Let op social media

Kondig nooit, maar dan ook nooit op Facebook, Twitter, Instagram of andere social media aan dat je op vakantie bent en hoe lang. Een vakantie aankondiging is hetzelfde als in het openbaar zeggen dat je graag wilt dat er iemand inbreekt. Plaats vakantiefoto’s pas na de vakantie op social media. Wil je echt dat mensen weten dat je op vakantie bent, vertel dit dan één op één via een persoonlijk bericht.