Search
Close this search box.

70% van de stemhokjes gesloten, dan brengt Toine Buytels je wel

Stemmen met een stembiljet in een stembus
Foto: Pexels CC0

Daar waar de gemeente de democratie frustreert, zorgt één burger er voor dat de democratie floreert.

Voor Toine Buytels is de maat vol. Hij gaat zelf maatregelen nemen om mensen zo veel mogelijk te laten stemmen tijdens het raadgevend referendum van 6 april over het associatieverdrag met de Oekraïne. “Als het college de democratie frustreert door 70% van de stemhokjes bij het aankomende referendum gesloten te houden, dan breng ik de mensen wel naar de stemhokjes die wel open zijn.”

“Ononderbouwd de stemhokjes dicht laten zonder reden kan gewoon niet. Mensen moeten in staat zijn om hun mening te geven over het associatieverdrag met de Oekraïne. Hoe moeten bijvoorbeeld de ouderen in de Vloed gaan stemmen? En grote kans dat er straks geen stemlokaal in Breugel open is op 6 april”.

Het dichthouden van 70% van de stemlokalen die normaal gebruikt worden bij referenda en verkiezingen stuit op veel weerstand. De lokale tak van de VVD stelde al kritische vragen over de sluiting, waar John Frenken (in afwezigheid van burgemeester Hans Gaillard) geen antwoord op kon geven. Portefeuillehouder Hans Gaillard benadrukte de uitspraak van wethouder Frenken tegen weekblad Forum. GeenPeil, één van de initiatiefnemers van het raadgevende referendum, inventariseerde landelijk hoeveel stemhokjes er open zijn tijdens het referendum. Procentueel presteerde alleen de gemeentes Rhenen en Oldenzaal slechter.

Maar moet je volgens Toine Buytels voor of tegen het associatieverdrag gaan stemmen? “Het maakt mij echt niet uit of je voor of tegen gaat stemmen. Mensen moeten gewoon de kans krijgen om hun democratische recht uit te mogen voeren.” Toine wil vooral een gezellige rit verzorgen van huis naar de stembus en terug, een feestje voor de democratie op de weg.

Toine Buytels is een gedreven politieke supporter. Al sinds zijn tienerjaren trekt de politiek hem aan. Zo zette hij een handtekeningenactie op toen er plannen waren om een stuk bos nabij Thermae Son gekapt zou moeten worden om plaats te maken voor de nieuwe sporthal (wat nu de Landing is geworden) en een resort. Mede door zijn inspanningen zijn er bijna 2000 handtekeningen opgehaald bij dorpsbewoners om het bosgebied te beschermen en zo de plannen tegen te houden. De handtekeningen heeft hij nog vol trots op zolder staan.

Dus, wil jij een gezellige rit naar één van de drie stemhokjes in Son (en Breugel)? Neem contact op met Toine Buytels via 06 – 11 36 88 58 of toine.buytels@gmail.com.

Lees ook