Search
Close this search box.

Ingezonden: wethouder Visser zet 600 inwoners voor het blok met hoge huurprijs reststroken

Verandering in huurovereenkomsten groenstroken
Foto: Pixabay CC0

Begin deze maand heeft de gemeente Son en Breugel een brief naar 600 bewoners gestuurd, waarin zij de huur van de groenstroken opzeggen en meteen een nieuwe huurovereenkomst aanbieden met een commerciële huurprijs van 7,75 euro per m2 restrook per jaar.

Dit terwijl in onze buurgemeente Laarbeek de huurprijs op 3 euro per m2 is vastgesteld (nota Reststroken 2015 Laarbeek). Hierdoor moeten de inwoners in plaats van een paar tientjes huur per jaar, misschien wel 5.000 euro per jaar gaan betalen. De inwoners worden hiermee voor het blok gezet. Hoe zou u zich voelen als u van de ene op de andere dag een huurverhoging moet betalen van 100 keer zo veel? Wat dit voor impact op uw financiële huishouding heeft? Is dit wat de wethouder Visser voor ogen heeft met zijn nieuwe groenbeleidsplan?

Wat is nu helemaal de aanleiding om dit te doen? Zo’n twintig jaar geleden besloot de gemeente restgroenstroken te verhuren aan particulieren die daarmee hun tuin konden vergroten. Die reststroken liggen opzij, achter of voor de tuin. Dat verhuren deed de gemeente, want dan was ze simpelweg van het onderhoud af en had zij dus minder kosten. Nu wil de gemeente van het verhuren af en de groenstroken gaan verkopen. Dit is vastgelegd in het veranderende groenbeleid van de gemeente uit juli 2016.  De wethouder Visscher geeft aan dat zij de kosten willen verlagen en de opbrengsten verhogen. Dat is op zich begrijpelijk, maar een huurprijs vragen van 7,75 euro per m2 is pure winst. De gemeente heeft hier immers geen kosten tegenover staan. Voor veel inwoners komt de huurverhoging neer op extra maandlasten van 100 tot 400 euro per maand.

Zijn motivering is dat dit vanuit Wet Markt en Overheid moet en omdat de “markt” een andere huurprijs moet doorberekend krijgen dan de kostprijs. De “markt” noemt hij dat. Beseft hij dat het hier niet om “marktpartijen” gaat, maar om inwoners van de gemeente Son en Breugel. Het lijkt er meer op dat de wethouder geld wil verdienen over de rug van de inwoners. Deze inwoners hebben bij de vorige verkiezingen in 2014 mogelijk op hem gestemd en nu worden ze door hem voor het blok gezet; of de nieuwe huurprijs betalen of grond inleveren. Dit zal ongetwijfeld veel negatieve invloed hebben op de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen over anderhalf jaar in maart 2018.

Door de ingeslagen weg van het nieuwe groenbeleid profiteert er vooralsnog maar één partij, namelijk het adviesbureau Intersolum dat in totaal al € 250.000 heeft verdiend aan dit beleid. Daarbij lijkt het resultaat dusverre dat een groot deel van de bewoners hun geliefde groenperceel teruggeeft vanwege de hoge kosten, die zij vaak niet kunnen betalen of daartoe niet bereid zijn. Het is immers voor hen de afweging of zij op zomervakantie willen of de huur voor een stuk “extra” tuin moeten betalen.

Daarnaast is de vraag hoe dit proces wordt voortgezet als de gemeente Son en Breugel wordt samengevoegd met de gemeente Nuenen? Wordt dit beleid dan ook doorgezet in Nuenen of betalen de inwoners een forse huur die rechtstreeks in de gemeentekas komt bij Nuenen?

Aan alle 600 inwoners die gedupeerd worden door dit (wan)beleid, hierbij de oproep om uw stem te laten horen. Dit kunt u doen door de wethouder te verzoeken om het huidige proces te heroverwegen.

Mocht men uiteindelijk toch besluiten om dit wanbeleid door te zetten, dan kunt u altijd over anderhalf jaar bij de nieuwe gemeentelijke verkiezingen uw stem alsnog laten gelden door af te rekenen met het wanbeleid van wethouder Visser (partij Dorpsbelang). De 600 gedupeerden bestaan immers uit ca. 1.200 stemgerechtigden, wat 10% is van de totale stemgerechtigden in Son en Breugel (12.500 in 2016).

Een verontruste inwoner


Lees meer over reststroken

 

Je las zojuist een ingezonden brief. Ons Son en Breugel biedt graag een podium voor lezers om hun gedachten, mening of gevoelens te delen, omdat vrijheid van meningsuiting een groot goed is. Zolang het maar goed geschreven, onderbouwd en feitelijk is. De inhoud van de ingezonden brief is geen reflectie van de gedachten, mening of gevoelens van de redactie.

Zelf een ingezonden brief delen? Stuur het naar redactie@onssonenbreugel.nl.