De ambitie om in 2028 het hemelwater van alle woningen in Son en Breugel los te koppelen van het riool loopt ver achter. Tot nu toe hebben in 2018 en 2019 158 woningen gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot subsidie om af te koppelen.
Regen is schoon water, dat hoeft niet onnodig gezuiverd te worden. Door de regenpijp los te koppelen van het riool en het water de bodem in te laten zakken, is er veel te winnen. Daarom is de gemeente Son en Breugel in 2018 begonnen met een subsidieregeling met bewustwordingscampagne om de woningen die afgekoppeld kunnen worden van het riool in beweging te krijgen.
Het wil echter niet vlotten met het afkoppelen. In 2018 verwachte de gemeente in 2028 alle ongeveer 5000 woningen die afkoppelbaar zijn af te koppelen, waardoor ongeveer 500 woningen per jaar af moet koppelen. In 2018 waren er slechts 18 woningen afgekoppeld, in 2019 140. De huidige aantal afkoppelingen in 2020 loopt volgens wethouder Jan Boersma tot nu toe in lijn met het aantal afkoppelingen in 2019. Wijken ’t Zand, Ekkersrijt en Sonniuspark zijn al afgekoppeld, zo’n 1500 woningen. Ook Sonniuswijk valt buiten de boot.
Miljoenen liters water de bodem in
De gemeente verstrekt 300 euro subsidie om af te koppelen, wat momenteel nog verdubbeld wordt door waterschap de Dommel. Volgens Jan Boersma zijn sommige woningen met 50 euro klaar, terwijl andere met 1000 euro nog niet genoeg geïnvesteerd hebben om echt afgekoppeld te zijn. Meer subsidie geven vindt de wethouder “niet opportuun.”
De wethouder ziet het afkoppelproject echter rooskleurig in. Volgens waterschap de Dommel loopt Son en Breugel voorop in de regio. Ook worden er afspraken gemaakt met ‘Thuis om woningen af te koppelen. De ongeveer 1650 afgekoppelde percelen zijn nu goed voor ruim 15 miljoen liter water dat de grond in zakt en niet onnodig gezuiverd hoeft te worden met he overige rioolwater.