Zoek
Sluit dit zoekvak.

Aanwijzing monumenten wordt maatwerk

Monument
Foto: Ons Son en Breugel

De gemeente hoopt onrust bij huiseigenaren van potentiële monumentale panden weg te nemen en kiest voor een goede oplossing.

De toekenning van de status ‘monument’ is een moeilijk onderwerp voor sommige dorpsbewoners. Eigenaren van huizen die genomineerd zijn om monumentaal te worden zijn bang niets meer in hun eigen huis te mogen doen of het huis niet meer te kunnen verkopen.

Burgemeester Hans Gaillard probeert huiseigenaren gerust te stellen. Het college heeft “goed over de monumenten gesproken” naar aanleiding van bezwaren van huiseigenaren. Besloten is om het proces te starten bij de gemeentelijke monumenten (die niet ter discussie staan) en de huiseigenaren die vrijwillig op de monumentenlijst willen komen te staan. Voor de huiseigenaren die bezwaar maken wordt een apart traject opgestart, waarbij maatwerk het uitgangspunt is.

Als voorbeeld wordt de oude pastorie in de Sint-Genovevalaan genoemd. De gehele gevel dient in de oude stijl behouden te blijven, maar wat achter de gevel gebouwd wordt is aan minder regels onderheven. “Het gebouw wordt helemaal gestript, maar de voorgevel is tot punt en komma besproken”. Als mensen achter hun gevel willen verbouwen, is dat “principieel geen bezwaar”, waardoor niet iedere spijker die in de muur geslagen gaat worden onderzoek vereist.

De gemeente gaat de bezwaarmakers gericht benaderen, maar het hele proces kan een tijd duren. Maar het uitgangspunt blijft vrijwilligheid.


Lees meer