Search
Close this search box.

AED-Partner, de levensreddende pionier op Ekkersrijt

Jan Smale voor het pand van AED-Partner
Foto: Ons Son en Breugel

AED-Partner heeft vanuit haar hoofdkantoor op Ekkersrijt in veertien jaar bijna 40.000 AED’s in Nederland opgehangen. Dit, gepaard met hun innovatieve ontwikkelingen, zorgen ervoor dat levensreddende AED’s verspreidt worden, snel bij slachtoffers terecht komen en ze ook daadwerkelijk werken.

Toen Vivon in 2005 begon, was de AED net twee jaar op de markt. “Toen was de overlevingskans bij een reanimatie 7%,” zegt Jan Smale, die het bedrijf in 2007 overnam van oprichter Stephan Hulsbergen. Het bedrijf was toen nog gericht op ontruimingsplannen en risico inventarisatie voor bedrijven. Toen het bedrijf zo’n 150 Amerikaanse AED’s had verkocht, kwam Philips om de hoek kijken. Toen schoten de verkopen omhoog. “Nu hebben we zo’n 40.000 AED’s in de Benelux gehangen en is de overlevingskans zo’n 30%.” Cijfers die Jan met een glimlach op zijn gezicht zegt.

“Een AED is niet een product dat je koopt in een webshop, hoewel we dat wel aanbieden. Voor het kopen van een AED heb je echt begeleiding nodig. Inmiddels zo’n 21 modellen van vijf leveranciers. Iedere AED heeft bepaalde eigenschappen, bijvoorbeeld de frequentie van het zelf testen van de elektroden en batterij of de waterbestendigheid. Wij begeleiden onze klanten hierin.” Prijzen variëren van ongeveer 1150 euro tot 2000 euro. “In België vinden ze dat heel goedkoop, daar denken ze ‘op een mensenleven staat geen prijs’.”

“Van alle AED’s beoordelen wij wat ze wel en niet hebben. Dan zie je opeens dat er heel veel verschillen zijn in AED’s, wat logisch is. Een AED is een kunststof behuizing met electronica en software. Daar zit het verschil in. Dat bepaalt de prestaties, betrouwbaarheid en dus ook de prijs. Duurdere componenten betekent een betrouwbaarder apparaat. Er is keuzevrijheid in alle merken, geven daar advies in en laten aan de klant de keuze. Het gaat uiteindelijk om de beste keuze die past bij de klant. En als hij al tien Philips AED’s heeft, dan is het heel gek om de elfde geen Philips te laten zijn.”

Groei

Het bedrijf is nu gevestigd op de hoek van Ekkersrijt 4300, nadat ze op de hoek van Ekkersrijt 1100 uit hun jasje waren gegroeid. “Ik was in de regio op zoek naar een pand dat 50/50 kantoorruimte en opslag had. Dat vond ik hier, maar we hebben het wel ingrijpend verbouwd, En we hebben nog ruimte om te groeien.” De overname van AED-Partner in 2018, waar ze later de naam van overnamen om duidelijker aan te geven wat ze doen, was dan ook een strategische keuze met het oog op groei. “Nu zijn we de grootste AED leverancier in de Benelux met twintig medewerkers in Nederland en tien in België.” De overname van AED-Partner zal waarschijnlijk niet de laatste zijn.

Het magazijn van AED-Partner

In het magazijn worden alle AED’s voor verzending getest, zodat het bedrijf weet dat hij werkt. Alle AED’s die geleverd worden zijn in het Nederlands en soms als extra taal Engels. “We hebben er bij het testen voor verzenden wel eens een AED uitgehaald die niet in het Nederlands bleek te zijn. Als de AED opgehangen was en nodig bleek, wil je niet hebben dat je de AED niet kunt verstaan.” In het magazijn wordt ook onderhoud gepleegd en zijn elektroden en batterijen gewoon op voorraad. AED kunnen door deze snelle service ook vlot weer ingezet worden om levens te redden.

Innovatie op formaat luciferdoosje

Het bedrijf heeft in haar veertien jarig bestaan niet alleen AED’s verkocht. Zo stond Jan Smale aan de wieg van wat we nu kennen als HartslagNU. “In 2008 hebben wij op verzoek van een ambulancedienst AED Alert ontwikkeld. Wij hebben de koppeling gemaakt tussen meldkamer, de locatie van de reanimatie, hulpverleners in de buurt en AED. Want je wilt niet alleen dozen schuiven, je wilt ook dat die dozen bij het slachtoffer komt. Dat doe je door die informatie aan elkaar te koppelen.” Om alle barrières weg te halen voor andere AED leveranciers, heeft AED-Partner in 2012 het systeem overgedragen aan de ambulancedienst. Dat is nu, mede door het samenvoegen van meerdere soortgelijke diensten, een vrijwel landelijk dekkend platform geworden.

Sinds deze zomer heeft het bedrijf ook een kleine innovatie op de markt gezet waarmee het bedrijf haar service nog verder kan uitbreiden. Een kleine zender, ongeveer de grote van een luciferdoosje, kan de AED’s op afstand in de gaten houden. “We kunnen zien wanneer een AED beweegt, en als ‘ie bewogen heeft wat de locatie is. Ook kunnen we in de gaten houden of elektroden, batterij en electronica nog goed zijn. Wij nemen eigenlijk de hele bewaking van die AED over.”

De hal van AED-Partner met het assortiment AED's

“Omdat het werkt op het IoT [Internet Of Things, red.] netwerk van KPN hebben we ze gevraagd om mee te werken aan een test. Die zenders stonden daar een paar weken, totdat we opeens een melding kregen. Vijf AED’s hadden bewogen om half vier ’s nachts op een afdeling waar redelijk weinig mensen komen. De volgende dag stond één van de vijf AED’s in storing, waardoor het apparaat mogelijk niet had gewerkt als ‘ie nodig was. Dus toen hebben we gebeld met KPN. Hoe kwam dat nou: een bewaker die ’s nachts een rondje deed haalde de AED’s uit de kast om even te testen. KPN was overtuigd, ze wilde het hebben.” Op dit moment heeft het bedrijf zo’n honderd sensoren in omloop, maar verwacht er veel van voor de toekomst.

Niet alleen KPN is overtuigd van de kracht van AED-Partner. Het bedrijf heeft in haar klantenportfolio hulpverleningsbedrijven, (kleine) verenigingen, maar ook andere grote bedrijven. Zo is iedere PLUS supermarkt uitgerust met een AED, rijden er 750 monteurs van Enexis rond met AED’s in hun auto en kunnen conducteurs van de NS levens redden met hun AED. Het is dus niet voor niets dat het bedrijf tot Ondernemer van het Jaar 2015 werd verkozen.