Agnes combineert doceren met de brandweer

Foto: Ons Son en Breugel

Brandweer Son en Breugel is hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers om het korps te versterken. We gingen in gesprek met enkele vrijwilligers van de post, om hen te vragen wat er allemaal op je af kan komen. Vandaag: Agnes de Nooij.

Agnes de Nooij (37 jaar) is sinds 2014 lid van korps Son en Breugel. Ze woont samen met haar kinderen Lucas en Vera in de Gentiaan. Overdag is ze leerkracht in het speciaal basisonderwijs in Veghel. Buiten werktijd om staat ze paraat om uit te rukken met de brandweer, mocht de pieper gaan. Ze is een ‘gewone’ manschap en sinds kort is ze leerwerkplekbegeleidster, zodat ze brandweermannen en -vrouwen in opleiding kan helpen. “Mocht er iemand aangenomen worden dan is de kans aanwezig dat ik ze ga begeleiden.” Buiten de oefenavonden en uitrukken om is Agnes ook volop in de weer met de brandweer. “Ik vind het leuk om kinderfeestjes, uitstapjes en excursies hier te begeleiden. Demonstraties zoals bij de jaarmarkt en de koningsmarkt vind ik ook heel leuk om te doen.”

Toen Agnes met haar werkgever in gesprek ging, kreeg ze te horen dat zij de eerste brandweervrouw binnen de school zou worden. “Hij vond het heel stoer en heel nobel. Hij vroeg zich wel af hoe ik de brandweer in godsnaam kon combineren met mijn werk. Maar zolang mijn werk er niet onder lijdt vindt hij het geen probleem. En mijn werkt lijdt er tot nu toe niet onder. Ik kan prima ’s nachts uitrukken en ’s ochtends weer aan het werk.” Ze heeft duidelijke afspraken gemaakt met haar werkgever, want soms ontkom je er niet aan om bijvoorbeeld ’s nachts een lange uitruk mee te maken waardoor ze niet op tijd op haar werk kan zijn.

Foto: Ons Son en Breugel
Foto: Ons Son en Breugel

“Op de tijden dat ik aan het werk ben, ben ik buiten dienst. De tijden dat ik thuis ben, ben ik beschikbaar. Zolang ik weg kan bij de kinderen.” Agnes is een alleenstaande moeder met jonge kinderen die niet zomaar alleen gelaten kunnen worden. “Ik heb best wel wat oppas achter de hand.” Als de pieper gaat, heeft ze mensen om haar heen die de kinderen op kunnen vangen. “Gelukkig! En mijn kinderen vinden het wel stoer en spannend. Die vinden het ook leuk om op de kazerne te zijn.”

Het feit dat Agnes zich in een wereld begeeft gedomineerd door mannen vindt ze niet hinderlijk. Ze was één van de eerste vrouwen binnen post Son en Breugel. “Dat gaat prima. Ik merkte vooral in het begin dat je jezelf net iets meer moest bewijzen om te laten zien dat je meer bent dan een meisje meisje dat ook mee wil doen. Maar dat is denk ik vooral omdat je nieuw bent.”

Brandweervrouw zijn is net even iets anders dan leerkracht zijn in het speciaal onderwijs. Agnes gaat graag de uitdaging aan. “Vooral de actie en de spanning. Ook het actief bezig zijn en mensen helpen trekt me aan. Je maakt het verschil en werkt samen met een team. Dat vind ik heel leuk.”

Foto: Brandweer Son en Breugel
Foto: Brandweer Son en Breugel

“Het kan wel zijn dat je het wil, maar je moet het ook kunnen. Je moet je beseffen dat het meer is dan alleen een hobby en je moet nadenken of je hier wel goed tegen kan. Dat weet je eigenlijk pas als je het gaat doen. Je kunt dit niet half doen.” En het maakt niet uit of je man of vrouw bent bij de brandweer. Dat je als vrouw net wat steviger in je schoenen moet staan om bij de brandweer te kunnen spreekt ze tegen. “Ik denk dat het type vrouw dat dit leuk vindt sowieso stevig in haar schoenen staat. Het maakt niet uit of je man of vrouw bent. Als je dit leuk vindt en je gaat ervoor, dan doe je dat.”


Hoe snel ben jij uit de kleren?

Brandweer start wervingscampagne voor nieuwe vrijwilligers

Binnen 30 seconden kleden de vrijwilligers van brandweer Son en Breugel zich om tot hulpverlener om mens en dier te helpen en te redden.

De brandweer is op zoek naar gezonde mannen en vrouwen die wonen en (het liefst) werken in Son en Breugel om het korps te versterken. Meld je aan voor de workshops op 5 en 6 oktober. Klik hier voor meer informatie.

Post article

Post article