Search
Close this search box.

Kunst van de gemeente verzameld in boek Kunst Inventarisatie Project

Alle kunst van de gemeente in beeld gebracht in boek
Foto: Ons Son en Breugel

Kunst doet iets met mensen, maar als je het achterlaat in een stoffige en vochtige kelder kan niemand er van genieten. Ad van Etten en Annelies Schoth inventariseerde alle kunst in het gemeentehuis en verzamelden een deel in het boek KIP.

De tentoonstellingscommissie van de gemeente is in het leven geroepen om lokale kunstenaars in het gemeentehuis de tijd en de ruimte te geven om hun werk aan Son en Breugel te laten zien. Wie het gemeentehuis binnenkomt, zich omdraait en naar boven kijkt ziet bijvoorbeeld portretfoto’s van de gerenommeerde fotograaf Martien Coppens uit Lieshout, gemaakt in de jaren 50. Maar de gemeente heeft veel meer kunst, meer kunst dan ze eigenlijk dachten.

Aan de commissieleden Ad van Etten en Annelies Schoth de schone taak om, samen met stagiaire Elke Schuurmans van de gemeente, eens te inventariseren welke kunstschatten de gemeente eigenlijk allemaal in opslag heeft. “Twee jaar geleden liepen we tegen een probleem aan,” vertelt voorzitter Ad van Etten. “De stroom van aanbieders loopt een klein beetje terug. Wat kunnen we daarvoor bedenken? We dachten toen ‘goh, misschien moeten we eens kijken wat we eigenlijk in voorraad hebben’. Kijken of we nog schatten in de kelder hebben liggen.”

Veel kunst is in eigendom van de gemeente maar lag vergeten in een donkere, vochtige kelder. Een ambiance die uiterst ongeschikt is voor kunst. Er kwam nooit iemand, het was er stoffig en vochtig en het ‘hok’ was uitermate vies. Er waren lijsten aanwezig zonder kunst erin, lijsten die beschadigd waren en dubbelgevouwen papier. Er waren geen richtlijnen voor de opslag van de werken, waardoor de kunst in verval en vergetelheid is geraakt.

Annelies Schoth was dan ook bezorgd om de staat van de werken. “Als de kunst niet meer aan bod komt, dan gaat het slecht. Kunst geeft lucht, kleurstof, nieuwe ideeën en houdt een maatschappij in beweging. Dat is iets waar gemeentes een klein beetje meer verantwoordelijkheid voor moeten nemen.”

De portefeuille kunst en cultuur is in handen van wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen, zelf ook verfent fotoliefhebber. Zo heeft de wethouder onder andere een tweetal foto’s op zijn werkkamer hangen die gemaakt zijn tijdens de bouw van de A50, speciaal gemaakt voor het boek ‘Weg’ door vier fotografen. “Toen ik hier kwam, kreeg ik de oude secretariaatskamer met een kale, groene muur. Toen vroegen ze wat ik aan de muur wou laten hangen. Mijn eerste vraag was ‘wat hebben we in huis, hebben we een eigen collectie?’ Ik ben toen op expeditie gegaan naar de kelder.”

“Ik ben heel blij dat ik kunst en cultuur in mijn portefeuille heb gekregen. Daarmee heb ik ontdekt hoeveel kunst, cultuur en waarde er in dit dorp is. Hoe rijk dit dorp is in haar verscheidenheid in kunst en cultuur. Daar ben ik heel trots op.” Wethouder van den Nieuwenhuijzen onderschreef de aanbevelingen die gemaakt zijn door Ad van Etten en Annelies Schoth om de kunst van de gemeente beter te onderhouden en de ruimte te geven.

Het project smaakt naar meer. Achter alle kunstwerken zit een verhaal, verhalen die in het boek bijna geen ruimte krijgen. Nu de inventarisatie is geweest, kan er in de toekomst wellicht een boek komen waarin de verhalen achter de kunst toch verteld kunnen worden. Wethouder van den Nieuwenhuijzen is inmiddels ook begonnen aan een inventarisatie van alle kunst die buiten staat, een soortgelijk project als binnen de muren van het gemeentehuis.

Het boek komt in de hal van het gemeentehuis op tafel te liggen, zodat iedereen toegang heeft tot het boek.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play