Search
Close this search box.

Ambtelijk apparaat zwaar onder druk door gebrek aan capaciteit

Binnenkant gerenoveerde gemeentehuis
Foto: Ons Son en Breugel

Veel werk, weinig personeel: het ambtelijk apparaat komt steeds verder onder druk te staan door een gebrek aan mankracht.

Door vijf zieke ambtenaren en drie zwangerschappen is er (tijdelijk) verminderde capaciteit die moeilijk opgevangen wordt. Daarnaast zijn in een kort tijdsbestek vijf medewerkers van de gemeente vertrokken om elders te werken. De vacatures die ontstaan, zijn volgens de gemeente lastig in te vullen. “Wij merken ook dat er functies zijn die moeilijk invulbaar zijn,” zegt de gemeente. “Een probleem dat wij niet alleen hebben, maar waar de meeste gemeenten in ons land mee te maken hebben.”

De krapte zit volgens de gemeente vooral bij vergunningsverleners/-toetsers, strategisch medewerkers, adviseurs op het terrein van duurzaamheid en senior projectleiders. Momenteel is er echter maar één vacature open voor een ambtelijke functie.

Ook zorgt het gebrek aan capaciteit dat er een achterstand is opgelopen bij het behandelen van bouwaanvragen en principeverzoeken. De vraag overstijgt de ambtelijke capaciteit. “Wij proberen met man en macht hiervoor extra in te huren. Probleem is echter dat er op de markt eveneens weinig capaciteit beschikbaar is.”

Handhaving

De boa’s hebben het ook druk. De wens van de gemeenteraad om een derde boa te krijgen wordt ingevuld met een externe partij op projectbasis. Zij zullen de komende tijd meer controles gaan doen en gerichter handhaven op strafbare feiten rond de homo ontmoetingsplaats aan de Hoberglaan. Voor deze handhaving is 20.000 euro extra uitgetrokken in 2022.

Door corona werkt het overgrote deel van de ambtelijk apparaat (nog) thuis. Desondanks is de gemeente de afgelopen tijd toch geconfronteerd met coronabesmettingen. Ondanks deze tegenslagen is de gemeente positief over het overwinnen van deze belemmeringen. “Dat is een compliment waard.”