Ambtenaar houdt microfoon aan: “troosteloze bevolking”

De microfoon/microfoons op de tafel in de raadzaal van de gemeenteraad
Foto: Ons Son en Breugel
Nieuws

Aan het einde van een beeldvormende sessie vergat een ambtenaar van de gemeente Son en Breugel zijn microfoon uit te zetten. Dat zette kwaad bloed bij inwoners die hun zorgen uitte richting de gemeenteraad.

Enkele omwonenden van plan Bijenhof in Sonniuspark hadden zich aangemeld om mee te doen aan de beeldvormende sessie van de gemeenteraad. Zij werden naar eigen zeggen overvallen door het plan, dat al vrij concreet was voordat zij geïnformeerd werden. Zorgen over bijvoorbeeld parkeren en verkeersbewegingen op de toch al drukke Bijenlaan werden overgebracht op de raadsleden.

Het plan werd niet gelijk met gejuich ontvangen, zoals het geval bij ieder bouwproject. Ambtenaar Okko Schook liet na afloop zijn ongenoegen blijken, maar vergat zijn microfoon uit te zetten. “Wat een troosteloze bevolking hebben wij,” zei hij aan het einde van de sessie. Dat hoorde enkele insprekers, die niet gecharmeerd waren van de uitspraak.

Uit de video geknipt

Ook Dorpsbelang vindt het geen slimme zet. Volgens de partij hecht de ambtenaar van wethouder John Frenken weinig waarde aan vragen en bezwaren van de omwonenden. De gemeenteraad wil juist dat mensen inspreken bij beeldvormende vergaderingen om de mening van de inwoners te horen.

De gemeente heeft de uitspraak van de ambtenaar uit de video laten knippen, waardoor het stuk niet meer terug te kijken is. Op 50:52 springt de sessie gelijk over naar de gemeenteraadsvergadering.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is dit standaard procedure. “Dit deel van de uitzending is niet beschikbaar. Het is standaardprocedure dat NotuBiz (de beheerder van de website) de pauzes tussen sessies eruit haalt ten behoeve van de kijkersvriendelijkheid. Aanstaande dinsdag bespreekt het college het voorval dat plaatsvond na de sessie over Bijenlaan 60, inclusief over het al dan niet beschikbaar stellen van de opnamen.”

Post article

Post article