Wie met spoed een ambulance nodig heeft moet in één op de tien gevallen langer wachten dan richtlijnen voorschrijven.
De ambulances doen er in 10% van de spoedritten te lang over om op plaats van bestemming te komen. Hiermee ligt Son en Breugel hoger dan het landelijk gemiddelde van 5,8%. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws na analyse van ruim 400.000 ambulanceritten in 2015.
In 58% van alle ambulanceritten is hulp binnen vijf tot tien minuten ter plaatse. Steden doen het landelijk gezien een stuk beter: in Eindhoven was de ambulance in slechts 3% van de gevallen niet binnen 15 minuten op plaats van bestemming. In Nuenen, Gerwen en Nederwetten zijn ambulances in 4% van de ritten niet binnen een kwartier aanwezig, in Best is dit 7% en Sint-Oedenrode 9%. Van de buurgemeentes moet alleen Laarbeek vaker langer dan vijftien minuten wachten met 15%.
De landelijke norm voor ambulances is voor spoedritten vijftien minuten, waarbij afgesproken is dat in 95% van de spoedgevallen de responstijd (de tijd tussen de 112 melding en aankomst) minder dan vijftien minuten moet zijn. Ook de politie heeft moeite om op tijd te komen in Son en Breugel bij spoed.