Zoek
Sluit dit zoekvak.

Archeologie uit Son en Breugel in Rijksmuseum van Oudheden

rijksmuseum van oudheden
Foto: Wikipedia

Een bijzondere archeologische vondst uit Son en Breugel is vanaf 14 juni 2016 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden.

Het gaat om een fragment van een stenen ijzeroven uit de Romeinse tijd, ontdekt tijdens opgravingen in 1993 in het centrum van Son nabij het riviertje De Dommel. Dat is nu te zien in een tien meter lange ladekast, ‘Archeologie uit je achtertuin’ gedoopt, te midden van archeologische vondsten uit in totaal 120 gemeenten. De kast zal in de loop der tijd aangevuld worden, tot er van elk van de 390 Nederlandse gemeentes, inclusief Bonaire, Saba en Sint Eustatius, een vondst te vinden is. De voorwerpen zijn ook online te vinden via www.archeologieuitjeachtertuin.nl.

Dit fragment van de ijzeroven uit de Romeinse tijd is uit duizenden opgegraven voorwerpen gekozen, omdat het –voor zover we weten­ de enige natuurstenen ijzeroven is die in Nederland is gevonden, alle andere zijn van klei of leem. Onder de 120 deelnemende gemeenten die hun mooiste of meest bijzondere objecten uitkozen zijn verder bijvoorbeeld Rotterdam, Maastricht, Alkmaar, Groningen, Utrecht en Lelystad.

Ladenkast

De herkomst uit gemeenten is wat de vondsten in de kast bindt. Tezamen vertegenwoordigen ze de enorme rijkdom en verscheidenheid van het Nederlands nationaal archeologisch erfgoed. Open je een laatje, dan sta je oog in oog met een voorwerp uit onze bodem, dat een bijzonder verhaal uit de geschiedenis van die stad of dat dorp illustreert.

Samenwerking

‘Archeologie uit je achtertuin’ kwam tot stand op initiatief van het Rijksmuseum van Oudheden en archeologisch bedrijf ADC ArcheoProjecten, en in samenwerking met de Nederlandse gemeenten, regio­ archeologen, provinciale en gemeentelijke depots, musea, archieven en andere instellingen. Het project is gefinancierd door het BNG Cultuurfonds, de deelnemende gemeenten en uit de jaarlijkse bijdrage van de BankGiro Loterij aan het museum.

Archeologie in je achtertuin, te zien in het Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden, www.rmo.nl
en www.archeologieuitjeachtertuin.nl.