Zoek
Sluit dit zoekvak.

ASML verwacht 300 miljoen euro omzet mis te lopen mede door brand Prodrive

ASML verwacht 300 miljoen euro omzet mis te lopen door brand Prodrive
Foto: Wikipedia CC0

De brand bij Prodrive op Ekkersrijt heeft verstrekkende gevolgen voor ASML, die 300 miljoen euro omzet verwacht mis te lopen in de eerste kwartaal.

Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers heeft ASML CEO Peter Wennink de verwachting uitgesproken dat de Veldhovense chipmachinefabrikant in het eerste kwartaal van 2019  2,1 miljard euro omzet. Deze verwachtte omzetcijfers zijn lager dan hetzelfde kwartaal vorig jaar, waar het bedrijf een omzet van 2,29 miljard euro realiseerde.

Honderden miljoenen euro omzet

De verwachte daling is volgens Tweakers mede veroorzaakt door de brand bij Prodrive op 1 december 2018. De CEO van ASML zegt dat onder andere door de brand het bedrijf maar liefst 300 miljoen euro omzet mis zal lopen dit kwartaal. Het mislopen van honderden miljoen euro omzet komt niet als een verrassing: daags na de brand kondigde ASML al aan vertraging op te zullen lopen in de levering van chipmachines als gevolg van de brand.

Door de brand bij het hoofdkantoor van Prodrive werd enorme schade toegebracht aan productielijnen en brandde een opslagloods volledig uit. ASML en diverse andere bedrijven uit de regio zijn direct naar de brand in actie gekomen om de productielijnen van Prodrive zo snel mogelijk weer op gang te krijgen.