Tijs Veraart neemt de overwinning van de eerste Atje Kratje mee naar huis. Hij wist zijn achterste het langste op een bierkratje te houden.
Het concept is simpel: blijf zo lang mogelijk op een bierkrat zitten en at iedere tien minuten een biertje weg. Uitvoering is een stuk ingewikkelder. Café het Raadhuis bracht het concept naar het café nadat enthousiastelingen tot de conclusie kwamen dat Atje Kratje niet zo makkelijk op het Kerkplein georganiseerd kan worden. Door het evenement op het terras van het Raadhuis te houden, werd het organiseren veel gemakkelijker.
Ongeveer twintig jonge mannen namen plaats op het kratje, vol hoop de overwinning mee naar huis te kunnen nemen. Rond half drie loste uitbater Rob Meulenbroeks het startschot, waarna al snel het eerste biertje achterover gewerkt moest worden. De deelnemers waren voorbereid op de lange zit met een volle telefoon en stokken kaarten om de tijd te doden. Het Raadhuis verzorgde de nodige leuke muziek.
Na twintig minuten moet de eerste deelnemer al opgeven, na drie biertjes. Onder luid gehoon aanvaarde hij zijn nederlaag en verruilde het kratje voor een comfortabele stoel. De biertjes bleven komen, iedere tien minuten. Slimmeriken bestellen hapjes bij een cafetaria en laten het bezorgen, zodat ze niet op hoeven staan.
Na zes biertjes beginnen de eerste deelnemers zich te realiseren wat een dergelijke hoeveelheid vloeistof met je lijf doet. De blaas begint tegen te werken en één voor één opgeven om een sanitaire stop te maken. Enkele doorzetters maken het knoopje van hun broek, rits en riem open om de blaas wat ruimte te gunnen. Na twee uur en dertien bier vallen de grootste slachtoffers. De die hards blijven over.
Na drie uur zijn er nog twee deelnemers over. Hun lichaamstaal spreekt boekdelen: het genot van het wegwerken van een verplicht biertje is weg, de kont wordt hard van het zitten en de promillage begint zijn tol te eisen. Opgeven willen beide niet, maar na drie en een half uur en negentien bier moet de nummer twee toch opgeven. Tijs Veraart vliegt zijn maten om de nek en viert zijn overwinning. De blijdschap wint het van de alcohol en is in één klap nuchter.