Automeetings op Ekkersrijt: zien en gezien worden

Automeeting op Ekkersrijt: zien en gezien worden
Foto: Ons Son en Breugel

Wie denkt dat alleen tijdens de ELE rally op Ekkersrijt heel hard wordt gereden heeft het fout, want automeetings trekken ook andere racemonsters naar Son en Breugel.

Haast waande bezoekers van de automeeting op Ekkersrijt zich op de set van een Nederlandse Fast And The Furious productie. De meeting van 16 februari trok vele autoliefhebbers uit het zuiden van Nederland en delen van België naar Son en Breugel om hun hobby te delen met elkaar. Praten over techniek onder de motorkap, in z’n vrij vol gas de uitlaat laten knetteren en kijken naar de prachtige creaties als ware autokunst.

De parkeerplaatsen aan Ekkersrijt 4000 stonden afgeladen vol met auto’s. Enkele honderden, zowel zwaar gepimpte showauto’s als gewone auto’s om de liefhebbers van A naar B te brengen. Ekkersrijt 4000 (en omliggende straten) zelf transformeerde in een racebaan. De snelheid van 50 kilometer per uur gold niet als maximum, maar meer als minimum. De T-splitsing aan het einde van Ekkersrijt 4000 was de ideale plek om donuts te draaien. De rook kwam hierbij van de banden en het rubber maakte het asfalt zwart. Publiek stond (soms gevaarlijk) in de berm om een glimp op te vangen van de actie.

Kosten nog moeite gespaard

De liefhebbers keken hun ogen uit naar auto’s waar vele manuren en (tien)duizenden euro’s ingestoken is. Dikke spoilers, grote en luide uitlaten, glimmende velgen, speciale verf of wraps… kosten nog moeite worden gespaard om een blijvende indruk achter te laten. Maar ook de binnenkant krijgt volop aandacht. De baslijnen uit de speakers zijn vaak zo diep dat het geluid amper hoorbaar is maar wel te voelen. Het geluid van de auto’s zelf was ook in de wijde omtrek hoorbaar. Het leek soms wel alsof er vuurwerk af werd gestoken.

Dergelijke meetings vinden vaker plaats in Nederland. Maar je moet goed zoeken om er achter te komen waar en wanneer de meetings zijn. Via niet-openbare groepen op social media en onderlinge communicatie worden mensen op de hoogte gebracht. Zo gaat dat bij deze niche subcultuur. Geheimzinnigheid hoort er nu eenmaal bij, want als de politie of de gemeente lucht krijgt van je plannen kunnen deze zomaar gedwarsboomd worden.

Post article

Post article