Zoek
Sluit dit zoekvak.

Avond van de Duurzaamheid moet nog groeien

Avond van de Duurzaamheid moet nog groeien
Foto: Ons Son en Breugel

De gemeente kan terugkijken op een geslaagde Avond van de Duurzaamheid en heeft nog meer dan genoeg ruimte om te groeien.

Hoewel er maar een paar kraampjes stonden voor het Vestzaktheater voor de Avond van de Duurzaamheid, was er wel een schat aan informatie te vinden over duurzame initiatieven. Verschillende partijen maakten van de gelegenheid gebruik om interesse te wekken voor duurzame initiatieven, klein en groot, binnen Son en Breugel.

Onder andere Brabant Water, Son Energie en de gemeente zelf sprongen op hun zeepkist om duurzaamheid te verkondigen. Het plaatsen van zonnepanelen, het verwijderen van stoeptegels in de tuin en het plaatsen van ledlampen in huis kan al een groot verschil maken om de planeet een stukje beter te maken. De verschillende partijen kunnen hierin helpen in informatie en middelen.

Het meest interessant was het initiatief voor het zogeheten tiny houses, het plaatsen van kleine, duurzame en goedkope huizen in Son en Breugel. Door heel Nederland worden op dit moment op kleine schaal van deze huizen geplaatst, maar in Son en Breugel staat regelgeving dit nog niet toe. Maar de kartrekkers voor het project zijn met de gemeente in overleg om te kijken of tiny houses ook in Son en Breugel een plekje kunnen krijgen.

Binnen in het Vestzaktheater werd de avond officieel geopend door wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen, de initiatiefnemer van de avond. Son Energie presenteerde aan de halfgevulde zaal van ongeveer 100 mensen hun idee voor collectieve ideeën voor duurzaamheid. Ook werd de Frans Zaal Bokaal en de jeugdprijs uitgereikt en kon gekeken worden naar de film Before The Flood.

Daarna trok het publiek weer naar buiten. Wethouder Kees Vortman ontstak daar symbolisch de eerste led straatlamp die door Zuit door heel Son en Breugel geplaatst zal worden. Hoewel Son en Breugel op enkele plaatsen al led straatlantaarns heeft, is de nieuwe partij die door heel Son en Breugel geplaatst zal gaan worden nieuw.

Voor een eerste keer was het zeker een geslaagde avond. De gemeente heeft naar aanleiding van het succes al aangekondigd volgend jaar een vervolg te organiseren. Ook wordt overwogen om een keer in Breugel langs te gaan om daar duurzaamheid aan de man te brengen.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play