Zoek
Sluit dit zoekvak.

BACK-commissie leidt optredens op kiosk en Dommelbalkon in goede banen

BACK-commissie leidt optredens op kiosk en Dommelbalkon in goede banen
Foto: Ons Son en Breugel

Op 9 juli staat de kiosk in het teken van stichting Goud Voor Oud. Maar, hoe komt een evenement als de stichting organiseert in de kiosk terecht? Wij zochten Ineke Louwers van de BACK-commissie op om meer te vertellen over de kiosk en dommelbalkon.

Midden in het centrum van Son en Breugel staan twee markante bezienswaardigheden: de kiosk en het Dommelbalkon. Beide locaties zijn uitermate geschikt om leuke evenementen te organiseren, aan een zonnig en levendig terras of midden in de natuur van park Vroonhoven. Wie op één van deze locaties iets wil organiseren moet hiervoor bij de BACK-commissie (Beheer-en Aktiviteiten Commissie Kiosk) zijn.

De BACK-commissie bestaat uit voorzitster Ineke Gaillard, secretaris Ineke Louwers, Barbara Luijcks (reserveringen), Peter de Booy en Wil van den Broek. De commissie is na de komst van de kiosk in 2005, in het leven geroepen om de evenementen in de kiosk in goede banen te leiden. Ineke Louwers vertelt: “ze hebben toen enkele mensen uit de gemeenschap gevraagd, onder leiding van Ad van Etten, om de kiosk niet onbeheerd te laten.” Toen enkele jaren geleden het Dommelbalkon ook een plekje kreeg langs de Dommel kreeg de commissie het markante bouwwerk onder haar hoede.

“Artiesten die komen optreden krijgen consumpties en een kleine vergoeding.” De commissie moet het hebben van een kleine pot met geld dat ze krijgen van de gemeente. Het zijn dan ook de liefhebbers die op de podia komen staan en niet de grote artiesten die komen voor het grote geld. Zij krijgen hierbij ook steun van café restaurant de Zwaan, die de commissie met een gunstig tarief voor consumpties tegemoet komt. De zaal van de Zwaan staat ook vaak beschikbaar mocht het weer niet meewerken. Ook beginnen steeds meer groepen zichzelf open te stellen om in plaats van hun vaste locatie te gaan repeteren in de buitenlucht. “Daardoor hebben we de laatste twee jaar ook door de week optredens.”

“Ik begin in januari al met boeken. In de winterperiode krijg ik al aanvragen voor de zomer. Die boekingen geef ik meteen door aan de gemeente voor de uit-agenda. De gemeente geeft dan ook terugkoppeling of die data vrij zijn, of er niets anders te doen is zoals bijvoorbeeld de kermis.” Ook met andere evenementen in Son en Breugel moet rekening gehouden worden. “Wij hadden 11 juni de Tieners van Toen op de kiosk staan, toen was er bij La Sonnerie het Smartlappenfestival. Sommige evenementen bijten elkaar niet, maar je probeert dan toch rekening met andere evenementen te houden.”

Opvallend is dat er veel groepen artiesten optreden die wat op leeftijd zijn, wat de BACK-commissie ook opgevallen is. Grote artiesten trekken ze niet aan, maar de kiosk en het Dommelbalkon zijn perfecte locaties voor de jeugd om op te treden. “We proberen zo veel mogelijk artiesten te benaderen, maar het lukt niet altijd. Als er nou één jeugdgroep wel komt, dan komen andere misschien ook optreden.” Ook artiesten buiten Son en Breugel zijn welkom, of kunnen meerdere groepen samen op komen treden.

De commissie zorgt ook ter plaatse dat de optredens in goede banen worden geleid. Er zijn altijd twee vrijwilligers aanwezig om voorbereidingen te treffen, de artiesten te begeleiden, stoelen klaar te zetten en andere hand en spandiensten te verrichten. Het is en blijft vrijwilligerswerk van de BACK-commissie. De commissie is wel op zoek naar jong bloed dat het team wil versterken.

Wil jij ‘iets’ organiseren in de kiosk of het Dommelbalkon? De kiosk is via dit reserveringsformulier te reserveren. Het Dommelbalkon is via dit reserveringsformulier te reserveren. Lijkt het jou leuk om de BACK-commissie te verjongen? Neem dan contact op met Ineke Louwers via email of telefoonnummer (0499) 476142.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play