Hoe geloofwaardig is een onderzoek van een gerenommeerd onderzoeksbureau als de media de onderzoekers moet helpen herinneren om hoor en wederhoor te plegen?
Op 6 oktober zal onderzoeksadviesbureau Berenschot een presentatie geven, voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering. Onderzoeker Ronald van der Mark van Berenschot zal het door hem opgestelde rapport presenteren en vragen beantwoorden naar aanleiding van het rapport.
In de gemeenteraadsvergadering van 12 mei 2016 werd besloten dat er een onderzoek ingesteld moest te worden naar aanleiding van het uitlekken van de plannen van bouwbedrijf HEVO over hergebruik van de kerk. Deze plannen kwamen via de media naar buiten tijdens een stand-still periode bij de aanbesteding van het MFA waarin plannen niet openbaar gemaakt mogen worden. Burgemeester Hans Gaillard bevestigde in deze vergadering dat vertrouwelijke informatie gepubliceerd was in weekblad Forum. PvdA/GroenLinks stelde als kanttekening dat de wijze waarop Dorpsvisie de krant opzocht in het onderzoek betrokken moest worden.
- Lees ook: Onderzoek naar uitlekken plan HEVO
Een rondgang bij enkele media die het nieuws over de plannen van HEVO naar buiten brachten leerde ons dat er door Berenschot geen contact opgenomen was met de media. Berenschot had tot dan toe in het onderzoek geen rekening gehouden met de rol van de media. “Mijn ervaring is dat de pers niet iets prijs geeft over de bronnen en wat daar precies gezegd is” was de reactie van onderzoeker Ronald van der Mark van onderzoeksadviesbureau Berenschot na dat Ons Son en Breugel vraagtekens zette bij het onderzoek.
Pas toen Ons Son en Breugel van der Mark benaderde met de vraag waarom de media geen vragen was gesteld, ging het onderzoeksbureau op onderzoek uit. Een journalist van weekblad Forum is schriftelijk vragen gesteld over het lekken van vertrouwelijke informatie na het uitlekken van het rapport. Van der Mark bevestigde dat de vragen pas gesteld waren na de vragen van Ons Son en Breugel. “Naar aanleiding van onze correspondentie heb ik contact gezocht met de auteur van het artikel om te verkennen of zij bereid zou zijn enkele vragen van mij te beantwoorden.”
Het basisprincipe van hoor en wederhoor zou mogelijk onvoldoende toegepast zijn, ware het niet dat Ons Son en Breugel onderzoeksbureau Berenschot hen hier op moest wijzen. Hiermee schiet het gerenommeerde onderzoeksbureau zichzelf in de voet: als het waar zou zijn dat er vertrouwelijke informatie zou zijn gelekt, dan waren de beschuldigingen niet geverifieerd bij de partij(en) die de plannen presenteerden aan het publiek. Media geven in de regel geen bronnen of informatie prijs aan derde, maar er dient in het belang van het onderzoek wel een poging te worden gedaan als notitie in het onderzoek.