Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bewoners van het buitengebied laten zich informeren over glasvezel

Bewoners van het buitengebied laten zich informeren over glasvezel
Foto: Ons Son en Breugel

Mabib staat klaar om 425 kilometer glasvezel aan te leggen in het buitengebied, maar zijn de bewoners er ook al klaar voor?

Zo’n 80 inwoners van de Kuilen, Olen, Sonniuswijk en andere buitengebieden van Son en Breugel luisterden aandachtig naar de plannen voor glasvezel. Mabib is op 1 september gestart met de ‘vraagbundeling’ om genoeg mensen over de streep te trekken en zich aan te laten sluiten op de internetverbinding van de toekomst. Het soort internet waar de kern van Son en Breugel nu al jaren van kan genieten.

Bewoners en bedrijven van het buitengebied zijn nu afhankelijk van langzaam ADSL internet. Dusdanig langzaam dat de limieten van de verbinding al lang en breed gehaald zijn. De toekomst vraagt veel meer bandbreedte om bijvoorbeeld 4K televisie en zeer snelle internetsnelheden mogelijk te maken. Vooral bedrijven in deze gebieden gaan hier in de toekomst hinder van ondervinden, als ze dat nu al niet ondervinden

Mabib gaat in Gemert-Bakel, Nuenen, Laarbeek en Son en Breugel de schop in de grond zetten om glasvezel aan te leggen. Zo’n 2500 huishoudens in het buitengebied krijgen de mogelijkheid om aangesloten te worden, en als ten minste 50% van de huishoudens in deze gemeentes meedoen, kunnen zij voor óf 1815 euro aansluitkosten, óf 15 euro per maand bovenop hun abonnement (relatief) voordelig aangesloten worden op glasvezel. Doen zij dit niet voor 1 december, dan gaan de kosten snel omhoog. Tenminste, als de drempel van 50% wordt gehaald.

De bewoners die aanwezig waren luisterden aandachtig naar de presentatie van Mabib in de Bongerd. De stemming in de zaal was goed, hopelijk goed genoeg om mensen zover te krijgen om zich aan te melden. De vragen na afloop waren dan ook schaars en gingen voornamelijk in op specifieke vragen zoals faxen, financiering van het project, de mogelijkheid op korting bij meerdere aansluitingen en uptime garantie. Extra vragen voor de providers konden ook na afloop gesteld worden en desnoods komen de providers in de komende weken nog langs om de twijfelaars over de streep te trekken.

Het charme offensief van Mabib is nog in volle gang. De komende weken zullen de inwoners van het buitengebied die niet aanwezig waren op de informatie avond nog een informatiepakket ontvangen. Als alles lukt, gaat vermoedelijk nog dit jaar begonnen worden met het aanleggen van 425 kilometer glasvezel om met een beetje geluk eind 2018 klaar te zijn.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play