Search
Close this search box.

Bibliotheek in Son verkozen tot beste bibliotheek van Nederland

Bibliotheek Son, gekozen tot beste bibliotheek van Nederland 2023
Foto: Ons Son en Breugel

Bibliotheek Dommeldal in Son is de winnaar van de Beste Bibliotheek verkiezing 2023 en de Beste Bibliotheek Award. De bibliotheek kreeg de prijs uitgereikt tijdens het feestelijke slotstuk van Bibliotheekplaza.

De juryleden brachten net als vorige jaren samen een bezoek aan de genomineerde bibliotheken. Daarbij kregen ze een presentatie en een rondleiding door medewerkers en directie. Tijdens dit bezoek werd gelet op verschillende punten, zoals de collectie, de inhoudelijke programmering, de transitie naar de maatschappelijke bibliotheek, de bejegening door de medewerkers, gebouw en inrichting, en de uitvoering van de vijf wettelijke functies. Daarbij waren aangekondigde en anonieme bezoeken gebruikt.

Mooie bibliotheek en stevige lokale verankering

“De bibliotheek van Son en Breugel is gehuisvest in een voormalige kerk uit de tijd van de wederopbouw die bewonderenswaardig mooi is verbouwd en ingericht”, zeg de jury. “Bij binnenkomst trof de jury een bruisende ruimte, waar bewoners gretig gebruikmaakten van de verschillende functies van het gebouw. De bibliotheek blijft goed overeind ten opzichte van de andere functies van het pand: taal en verhaal staan centraal.”

“Professionele medewerkers en vrijwilligers dragen eraan bij dat de bezoeker zich gezien voelt. Ook de collectie neemt een centrale plek in: deze staat aan de basis van alle vormen van programmering, voor de doelgroepen van peuters tot senioren. Dit alles wordt ook gezien door de gemeente en geldschieters, die in hoge mate bijdragen aan het succes van deze vestiging. Dit is een mooie bibliotheek met een goed doordachte programmering en een stevige lokale verankering.”

Beste Bibliotheek Award

De jury zag de bibliotheek in Son uitsteken boven de andere vier genomineerden. Daarom krijgt de bibliotheek in Son en Breugel Beste Bibliotheek van Nederland 2023. Daarbij hoort ook een prijs, de Beste Bibliotheek Award.

De jury merkt wel op dat, ondanks beveiligingsmaatregelen, er pogingen zijn gedaan om het stemproces te beïnvloeden. De verkiezing bestond voor twee derde uit de mening van de vakjury, maar een derde kwam vanuit een openbare stemwebsite. “Dit jaar bleek dat er beduidend meer dan vorig jaar geprobeerd is deze maatregelen te omzeilen door – meerdere malen – te stemmen via anonieme VPN-verbindingen; daarmee worden geen IP-adressen doorgegeven. Ook zijn dubbele stemmen van hetzelfde IP-adres die toch door de beveiliging geglipt waren, verwijderd uit de stemdatabase.”

Vakjury

De genomineerde bibliotheken waren dit jaar de bibliotheken in Barendrecht Carnisselande (de Bibliotheek Aanzet), Huiskamer van Heteren (de Bibliotheek Gelderland Zuid), Katwijk aan Zee (Bibliotheek Katwijk), Purmerend (de Bibliotheek Waterland) en Son en Breugel (Bibliotheek Dommeldal).

De vakjury werd gevormd door Ilona Ebels (manager bibliotheken bij Biblionet Groningen, waaronder Hoogezand, de winnaar van de editie van 2022), Gerard Meijer (programmamanager Stichting Samenwerkende POI’s Nederland), Chris Wiersma (voormalig directeur van de Bibliotheek Groningen, BiSC Utrecht en De Nieuwe Bibliotheek in Almere), Jeanine Deckers (directeur-bestuurder van Bibliotheek Bibliorura, architectuurhistoricus en maker van het blog Ten Aanval), Erna Staal (directeur-bestuurder van de Bibliotheek Gouda) en Menno Goosen (hoofdredacteur van Bibliotheekblad).