Bibliotheek trots op nominatie voor beste bibliotheek van Nederland

Bibliotheek Dommeldal, genomineerd voor beste bibliotheek van Nederland
Foto: Ons Son en Breugel

Bibliotheek Dommeldal heeft zich in een jaar tijd compleet getransformeerd, wat hen een nominatie voor beste bibliotheek van Nederland 2023 opleverde. Om bij de beste vijf bibliotheken van het land te horen moet je van goede huize komen.

Vol trots vertelt Ellen Reinders, kennismaker bij bibliotheek Dommeldal, over de nominatie. “We hebben met de verhuizing naar onze nieuwe locatie in het Dommelhuis een vernieuwingsslag gemaakt. Nu is het moment om met deze nominatie onze waardering richting onze medewerkers en vrijwilligers uit te spreken.”

Positie in de samenleving

Bibliotheek Dommeldal heeft zichzelf opgegeven voor de verkiezing van beste bibliotheek van Nederland, georganiseerd door het Bibliotheekblad. Met de verkiezing zoekt het vakblad naar bijzondere bibliotheken in Nederland, zodat kennis en inspiratie gedeeld kan worden. Dit jaar is er extra aandacht voor onder andere programmering en positie in de samenleving. Vooral deze punten passen goed bij de vernieuwde bibliotheek in Son en Breugel.

Ellen: “Het is een eer om genomineerd te zijn. We zitten nu in het Dommelhuis, dichtbij en middenin de maatschappij. Mensen kunnen een kopje koffie bestellen aan de bar en hun uitgekozen boek lezen aan tafel. We hebben een nieuwe programmering opgezet. Neem bijvoorbeeld het Taalhuis, waarin ruim dertig vrijwilligers taalondersteuning bieden aan zo’n zestig taalleerders. Met daarin een nevenprogrammering voor hun kinderen, zodat de ouders hun handen vrij hebben voor de taalactiviteiten en de kinderen ook ongemerkt bezig zijn met taal. Zo zijn we op een laagdrempelige manier bezig met taal.”

“Ook kunnen mensen bij onze balies terecht met vragen. Bijvoorbeeld voor brieven van de overheid, die soms moeilijk te begrijpen zijn. Voor sommige mensen is het begrijpen van deze brieven niet zo vanzelfsprekend. Onze medewerkers kunnen je helpen daarmee. We zijn heel bereikbaar geworden. Dat waren we al, maar nu staan we er middenin. We proberen zo de lijntjes te leggen naar onze programmering.”

Grote verschillen en overeenkomsten

Bibliotheek Dommeldal krijgt concurrentie van bibliotheken in Barendrecht, Heteren, Katwijk aan Zee en Purmerend. “Als je alle filmpjes bekijkt op de website van Bibliotheekblad zie je grote verschillen, maar ook veel overeenkomsten.” Wie uiteindelijk als winnaar uit de bus komt, wordt voor tweederde bepaald door een vakjury en eenderde door het publiek.

“De vakjury heeft zijn sporen verdiend in de bibliotheekwereld. Ze zijn langs geweest om de speerpunten van de verkiezing te bekijken. We hebben de jury een rondleiding gegeven en hebben gesprekken gevoerd met de medewerkers. Zo konden ze een goed beeld krijgen van onze bibliotheek.”

Een eer

Ellen Reinders vond het geweldig nieuws toen de nominatie op de deurmat viel. “Alle medewerkers en vrijwilligers waren blij en enthousiast. We proberen iedereen net zo blij en enthousiast te maken om op ons te stemmen. Het is echt een eer om genomineerd te zijn, ook als we niet winnen.” Stemmen kan via de website van Bibliotheekblad. Op 9 november hoort Bibliotheek Dommeldal of ze de beste bibliotheek van Nederland 2023 zijn.

En mochten ze niet winnen, blijft Ellen Reinders enthousiast over de verdere ontwikkeling van de bibliotheek in Son. “We merken als bibliotheek dat we naast het overbrengen van kennis, jezelf verwonderen en de horizon van mensen verbreden nu ook bezig zijn met het verbinden van de samenleving.”

Post article

Post article