Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bijna 90.000 euro nodig om gebreken de Landing op te lossen

Bijna 90.000 euro nodig om gebreken de Landing op te lossen
Foto: Google Maps

Overheaddeuren die niet thuis horen in een sporthal en een warm-koud installatie die met onkunde is geïnstalleerd: er is een zak geld nodig om de Landing compleet te maken.

De gemeente heeft onafhankelijk bouwkundig inspectiebureau Asset Facility Management uit Uden in december 2015 verzocht een inventarisatie van alle gebreken bij de Landing te doen. Het rapport is door Ons Son en Breugel opgevraagd. Na een uitgebreide inspectie van het pand blijkt er 88.350 euro exclusief btw nodig te zijn om alle gebreken tot het verleden te doen laten horen.

Foto: Asset Facility Management

Tijdens de bouw ging aannemer Vannel uit Eindhoven failliet en nam Guts Installatietechniek uit Son en Breugel (het bedrijf dat de warm-koud installatie op haar rekening nam) mee in haar vrije val. Vannel kon failliet gaan omdat het de tussentijdse opleverdatum van 22 december 2011 niet haalde. Vanaf 1 januari 2012 ging de boetebeding in en op 7 februari werd Vannel failliet verklaard,

Beide bedrijven konden hun werk aan de Landing niet afmaken. De gemeente heeft bouwbedrijf Gebr. van Stiphout op 8 maart 2012 bereid gevonden om de rest van de bouw en de garanties op het pand over te nemen. Guts wist het werk na een doorstart toch af te ronden.

Foto: Asset Facility Management

Het pand

Na oplevering van de Landing kwamen al vrij snel punten op tafel die verbetering behoefden. De gebreken variëren van klein tot groot, van een paar tientjes (deuren opnieuw af laten stellen en opnieuw bevestigen van armaturen) tot duizenden euro’s (overheaddeuren die niet geschikt zijn voor sportzalen en ontbreken van veiligheidsglas).

Foto: Asset Facility Management

Er is enkele malen telefonisch contact geweest met Gebr. van Stiphout over de status van de gebreken. Slechts enkele gebreken bleken opgelost te worden, maar 90% van het werk werd niet gedaan. Totale kosten voor de opleveringsgebreken zijn geraamd op 36.300 euro en totale kosten voor het oplossen van gebruikersklachten bedragen 32.000 euro.

Warm-koud-installatie

Het doorgestarte installatiebedrijf Guts beroept zich op het faillissement, waardoor enige garanties over de warm-koud-installatie is komen te vervallen. Wel heeft de gemeente afspraken gemaakt over herstel en onderhoud, maar Guts bleek niet de kennis in huis te hebben om deze problemen op te lossen. Door de problemen is er juist niet op gas bespaard, maar juist meer gas verstookt.

Foto: Asset Facility Management

Uiteindelijk heeft de gemeente Structon uit Son en Breugel bereid gevonden om het onderhoud aan de warm-koud-installatie over te nemen. Totale kosten om de warm-koud-installatie opnieuw te programmeren en opnieuw balanceren van de installatie worden geraamd op 20.050 euro.

De complete lijst

Klik op de afbeelding om de afbeelding op ware grote te bekijken.


Deze video is gesponsord door Fides Video.


Lees meer over de Landing