Bisdom: hergebruik kerkgebouw toegestaan

sint-petrus bandenkerk bisdom mfa
Foto: Google Maps

Het bisdom stemt onder voorwaarde in met hergebruik van het kerkgebouw aan het Kerkplein in Son. Dit staat in een brief aan de gemeente.

De brief van het bisdom, toegezonden naar het college van burgemeester en wethouders, is in handen van Ons Son en Breugel. De brief is een reactie op het verzoek van het college, die op 2 mei richting het bisdom in Den Bosch is verzonden. Dit alles na aanleiding van het burgerinitiatief van Gerard Swinkels, waarbij ruim 1300 dorpsbewoners een handtekening hebben gezet voor behoud van het gebouw met een nieuwe functie.

“Het bisdom is voorstander van amoveren van kerkgebouwen welke van eredienst zijn onttrokken. Dit om verwarring tussen de oorspronkelijke functie van liturgische ruimte en toekomstige functies te voorkomen. Desalniettemin kunnen er omstandigheden zijn op grond waarvan niet tot sloop wordt overgegaan, doch een herbestemming voor het gebouw gevonden dient te worden. Dit lijkt nu ook in Son een der mogelijkheden te zijn.”

Voorwaardes voor hergebruik zijn dat er verder geen kerkelijke functies meer plaats zullen vinden in de kerk, zoals een kerkdienst (het onttrekken aan de eredienst). Ook mag de opbrengst voor de parochie niet lager uitvallen dan bij de oorspronkelijke plannen.

Meer over het bisdom en MFA

Post article

Post article