Search
Close this search box.

Bloed, zweet en tranen bouwden de nieuwe blokhut van scouting Dutmella

Foto: Ons Son en Breugel

Na een jaar en vijf dagen bouwen (en negen jaar aan voorbereidingen) staat hij er dan echt: de nieuwe blokhut van scouting Dutmella.

Het verhaal van de nieuwe blokhut van scouting Dutmella begon in 2009, toen de eerste hersenspinsels met een tekenprogramma in beeld werden gebracht. Nu, tien jaar en heel veel werk, neemt Dutmella haar nieuwe gebouw in gebruik. Een gebouw dat de komende jaren zal prijken langs het Oud Meer en onderdeel wordt van de natuur. Een gebouw dat duurzaam op is gebouwd met FSC gemerkt Syberisch larikshout, isolatie op hotelniveau, biokachels en sensor gestuurde ledlampen. Het gebouw is, onder andere voor de leden met een beperking, helemaal aangepast aan de Integrale Toegankelijkheidsstandaard voor lage instap en mindervalide sanitair.

De middag stond bol van leuke scouting activiteiten door de kinderen. Kratstapelen, handboogschieten, muurklimmen en meer maakten de middag voor de leden en niet-leden gezellig, tussen alle plechtigheden van de volwassenen door. De organisatie had voorzorgsmaatregelen genomen wegens het warme weer, met extra drinken dat actief uit werd gedeeld en zonnebrand. En wie echt af wou koelen kon watersponsen gooien of elkaar in een zwembad worstelen.

Joris Toonen, voorzitter van het stichtingsbestuur, staat vol trots voor het nieuwe gebouw.  “Het is ons gelukt. Hij staat er, onze nieuwe blokhut. Negen jaar geleden constateerden we dat twee van de drie blokhutten die er stonden binnen vijf en tien jaar zouden worden afgeschreven. Het was ook te zien aan de blokhutten. We zijn toen een traject aangegaan met z’n allen waarvan we wisten dat het heel er zwaar zou worden. We hebben het geweten. Bloed, zweet en tranen hebben we er aan gespendeerd.”

In totaal is er in de bouw 6.000 uur gebouwd door vrijwilligers aan de nieuwe blokhut. Ouders, leiding en anderen met een hart voor de scouting stroopten de mouwen op. Door de gulle sponsoren en eigen spaargeld heeft Dutmella de benodigde 475.000 euro zonder geleend geld weten te realiseren. Het gebouw is van hen.

De nieuwe blokhut staat, maar het dromen gaat verder voor de scoutinggroep. De komende tijd zal nog actief gewerkt worden om de benodigde fondsen binnen te halen voor twee andere zaken die op het verlanglijstje staan: een nieuwe kabelbaan en een professionele megafoon.