Blog: beginnen is makkelijk, volhouden is moeilijk (Afval Challenge)

Blog: beginnen is makkelijk, volhouden is moeilijk (Afval Challenge)
Foto: Pixabay CC0
Nieuws

Het einde van deze editie van de Afval Challenge is in zicht, maar ik begin echt te merken dat nog niet alles op de automatische piloot werkt.

Je kent dat vast wel, het maken van goede voornemens. Nu de laatste maand van het jaar zijn intrede heeft gedaan, zullen er vast wel wat wensen voor jezelf boven komen borrelen om in 2019 op te gaan letten. Begin dit jaar besloot ik voor mezelf om mee te doen aan de Afval Challenge om beter in vorm te komen. En nu het einde van het jaar en het einde van de Afval Challenge in zicht komt, merk ik dat het volhouden lastig is.

Aan het begin van de Afval Challenge was ik vol goede moed en enthousiasme. Mijn wensen voor mezelf zijn terug te lezen. En in de beginfase ging dat ook hartstikke goed. Ik kreeg goede begeleiding vanuit de instructeurs van Sonsport Active Centre (en mijn coach Arjen in het bijzonder) en voedingsadvies van Maylee van Puur In Balans. Om de week werd de balans opgemaakt van mijn stand van zaken. Ik werd gewogen, mijn sportactiviteiten en voedingspatroon werden besproken en ging met tips en adviezen weer naar huis.

Op eigen kracht

Maar dat is geen cyclus die eeuwig vol te houden is. Dat is ook niet de insteek van de Afval Challenge. Bij de Afval Challenge krijg je door middel van de begeleiding de handvatten mee die nodig zijn om een actief en gezond leven te gaan leiden. En dus moet je stukje bij beetje steeds meer zelf moeten gaan doen. De afspraken met de coach worden minder en je moet steeds meer op eigen kracht gaan doen.

En dat is lastig. Ik let nog steeds op wat ik eet, maar dat is een passieve vorm van activiteit. Sporten moet je vol blijven houden, altijd. Iedere maandag bootcamp lite houd ik er in, maar met alle activiteiten die ik ontplooi en de hoeveelheid werkzaamheden die ik de afgelopen maanden mezelf op de hals heb gehaald zorgen ervoor dat het vinden van tijd om te sporten buiten de bootcamp om lastig is.

“Je moet er ook tijd voor maken,” adviseert coach Arjen. “Je moet het vast in je agenda zetten, alles er omheen moet wijken voor dat ene uurtje.” En gelijk heeft hij. De laatste loodjes wegen het zwaarst, maar ook die loodjes zijn belangrijk voor de balans.

Post article

Post article