Search
Close this search box.

Blog: een complimentje ontvangen doet wonderen (Afval Challenge)

Blog: een complimentje ontvangen doet wonderen (Afval Challenge)
Foto: Ons Son en Breugel

Het is woensdagmiddag als ik het gemeentehuis binnenwandel voor het wekelijkse persgesprek met de burgemeester. Ik neem plaats in de hal en zie achter de receptie een bekend gezicht: één van mijne mede Afval Challenge toppers. Als we elkaar zien, maken we altijd even een praatje.

“En, hoe gaat het bij jou met de Afval Challenge?” Mijn cijfers zeggen goed, maar voor mij mag het allemaal een tandje sneller. Maar dat vindt natuurlijk iedereen die aan het afvallen is. “Je kan het echt zien, je bent een stuk breder geworden.” Als muziek in mijn oren incasseer ik het compliment, wat ik altijd moeilijk kan verwerken.

Aan tafel bij de burgemeester kan ik mijn aandacht er moeilijk bij houden. Mijn gedachten blijven bij het compliment dat ik kreeg en poog het een plaatsje te geven. Als ik voor de spiegel staat zie ik wel verschil, maar er valt nog genoeg op- en aan te merken. Maar andere mensen zien het ook, een openbaring.

Enkele dagen later stap ik bij een oud-werkgever binnen. Één van mijn oud-collega’s begroet mij hartelijk en vraagt hoe het met mij gaat. We kletsen enkele minuten met elkaar terwijl haar collega wat administratie verwerkt. Je kan duidelijk zien dat ze flink af is gevallen en wetende dat een compliment een duwtje in de rug kan zijn praat ik er vol lof over. Zij weet niet dat ik mee doe aan de Afval Challenge en sinds ik enkele jaren geleden vertrok bij het bedrijf ben ik een paar kilo aangekomen. “Je begint echt dik te worden,” flapt ze er uit.

De woorden komen kei hard aan. Je bent zo hard aan het werken om die vetmassa te verminderen en spieren op te bouwen, krijg je ongenuanceerd commentaar over je postuur dat ten opzichte van enkele jaren veranderd is. Een schril contrast met de complimenten die ik eerder heb ontvangen. Ik wuif de opmerking maar weg, want ik ben goed bezig en heb genoeg aan mijn hoofd om me ook nog druk te om moeten maken om dit soort ondoordachte commentaren. Stank voor dank.

Ken jij iemand die meedoet aan de Afval Challenge (of probeert af te vallen in het algemeen), geef hem of haar dan eens een welgemeend complimentje. Medestrijders, jullie zijn toppers!