Zoek
Sluit dit zoekvak.

Blog: de kop van de Afval Challenge is er af

Blog: de kop van de Afval Challenge is er af
Foto: Ons Son en Breugel

Na twee jaar toekijken vanaf de zijlijn werd het voor mij tijd om ook eens de uitdaging van de Afval Challenge aan te gaan.

Zenuwachtig zit ik te wachten in de hal van Sonsport Active Centre. Zenuwachtig omdat ik al jaren niet meer op de weegschaal heb gestaan en de geklokte uren in de sportschool het afgelopen jaar tot een dieptepunt is gedaald. De frikandellen die Leon Spierings iedere dag kwam brengen tijdens Snow Radio hakte er ook flink in, lijkt mij zo. Hoe erg zal de schade zijn? Ik wacht tot mijn Afval Challenge coach, Arjen, mij op komt halen voor het intakegesprek. Dat het iets langer duurt dan ik had gehoopt maken de zenuwen niet minder.

Eindelijk kan ik naar boven waar Arjen mij naar het kantoor dirigeert. “Zo, waarom wil je meedoen?” Voor mij is het makkelijk antwoorden: niet zo zeer dat ik kilo’s te veel meedraag, maar dat ik na twee jaar meekijken vanaf de zijlijn de Afval Challenge nu zelf eens van binnen mee wil maken. “En wat wil je dan precies bereiken?” Op die vraag had ik me niet voorbereid. Er mag wel wat vet af, maar om een jaar hard te werken voor die paar kilo’s is geen uitdaging. “Van mij mag er wel wat meer spiermassa op, niet zo zeer afvallen.” Ook dat was volgens Arjen geen probleem.

Ik werd verzocht mijn schoenen en sokken uit te doen voor het moment waar volgens mij iedere Afval Challenge deelnemer tegen op kijkt: wegen. Na het invoeren van mijn gegevens rolt er 87 kilo uit. Laatste keer dat ik op de weegschaal stond was ik een stuk jonger, maar hikte ik net tegen de 80 kilo aan. Er is dus wat bijgekomen, maar mijn doelstelling is niet onrealistisch. We maken een vervolgafspraak voor over twee weken om mijn sportactiviteiten op te gaan pakken.

Een zware training

Op een zondagmiddag hang ik normaal op de bang, de dag dat ik eigenlijk niks heb mits er niets tussen komt. Maar deze zondag is de eerste officiële dag van de Afval Challenge. Van de 32 deelnemers zijn er 29 in vol sportornaat aanwezig in de hal van Sonsport. We krijgen een uitleg van wat ons de komende 12 maanden te wachten staat en wie de personal trainers zijn. Ook voedingsdeskundige Maylee van Puur In Balans is aanwezig en we worden meteen aan het werk gezet om een app te downloaden. Met de app kan Maylee ons voedingspatroon in de gaten houden en waar mogelijk bijsturen tijdens de persoonlijke gesprekken.

“Hoi, ik ben Rutger en na twee jaar toekijken vanaf de zijlijn en te zien hoe leuk het is om mee te doen aan de Afval Challenge, doe ik nu zelf ook mee.” Ik ben natuurlijk de enige aanwezige die dit kan zeggen tijdens de voorstelronde. Mensen stonden op om zichzelf voor te stellen en verkondigden mee te doen om de meest uiteenlopende redenen. Hier en daar vloeit ook een traan, waar iedereen begrip voor heeft. Een zaal voor gelijkgestemden die er voor willen gaan en van 2018 hun jaar willen maken.

Na het maken van een voorfoto gaan we naar de sportzaal, waar in tweetallen een nulmeting wordt gedaan. Door het doen van diverse sportoefeningen en het noteren van de resultaten, heeft de personal trainer inzicht in de deelnemer. Over enkele maanden worden dezelfde oefeningen nogmaals gedaan om de vooruitgang te zien. Het is een zware training en je merkt dat iedereen nog even af moet tasten. Een beetje onwennig, maar hier en daar worden de maatjes al aangemoedigd. Het geeft een goed gevoel om deze stap genomen te hebben. Ondanks het feit dat ik drie dagen spierpijn had in mijn buik en bovenbenen ga ik vol goede moet 2018 in.


Volg de strijd tegen de kilo’s in de Afval Challenge

De Afval Challenge wordt mede mogelijk gemaakt door Sonsport Active Centre, Puur In Balans en Ons Son en Breugel.