Zoek
Sluit dit zoekvak.

Boerenbruiloft Krutjesgat, mi unne krommen errum

Boerenbruiloft Krutjesgat, mi unne krommen errum
Foto: Boerenbruiloft comité

Niet in Son, niet in Breugel, maar binnenkort voor het eerst boerenbruiloft in Krutjesgat. Op deze boerenbruiloft zullen boerin Vera en boer Ted elkaar het jawoord geven. Deze bruiloft is natuurlijk geheel volgens de ouderwetse traditie echter met vernieuwende elementen.

’s Morgens is de traditionele koffietafel die alléén toegankelijk is voor genodigden, die hierop dienen in te schrijven. Aangezien er nu voortaan maar één boerenbruiloft is in ons dorp, kunnen niet meer alle boerenbruidsparen worden uitgenodigd voor de koffietafel in verband met te weinig zitruimte. Het comité vraagt daarvoor begrip. Natuurlijk hopen zij wel alle oud-bruidsparen te mogen begroeten tijdens de ceremonie op het Pieter Brueghelplein om van daaruit gezamenlijk naar de Bongerd te gaan voor het grote bruiloftsfeest.

In de middag, na de onechte verbintenis op het Pieter Brueghelplein, is verder natuurlijk iedereen welkom vanaf 15:00 uur voor de receptie en het feest. Ook daar weer een traditie die zij graag in eren houden: komen ‘mi unne krommen errum’. Waar komt deze betekenis vandaan en wat betekent het? De krommen errum was ontstaan bij een van de eerste boerenbruiloften. De bruiloft werd georganiseerd voor een boerenkoppel van arme komaf. De genodigden namen dan hapklare etenswaar mee die met unne krommen errum werden binnengedragen in een rieten mand of grote boerenzakdoek en aan het bruidspaar overhandigd.

Wat kan nu deze etenswaar zowel allemaal zijn. Gekookte eieren, (rogge)brood, boter, (bloed)worst en zult zijn vaak, volgens een goed Brabants gebruik, vaak onderdeel van het cadeau. Ook een varken aan spit, gehaktballen en bijvoorbeeld kippenbouten kunnen worden aangeboden, maar uiteraard is alles welkom wat met unne krommen errum wordt gebracht. Aan de gasten vragen zij hapklare etenswaar mee te brengen wat dus geen bereiding meer nodig heeft. De feestgangers krijgen dit eten dan aangeboden tijdens het gezamenlijke boerenbruiloftsfeest.