Search
Close this search box.

Bonte Zaar: irritaties in het verkeer

bonte zaar
Foto: Youtube

Ik kan me echt gruwelijk irriteren aan het verkeer van tegenwoordig.

En dan met name het bumperkleven omdat je niet snel genoeg bent. Tenminste, dat vindt de persoon in de auto achter mij. Vaak rijd ik net wat boven de toegestane snelheid, maar niet hard genoeg om er een bekeuring voor de krijgen. De bekeuringen voor snelheidsovertredingen zijn nog steeds op één hand te tellen, en ik heb mijn rijbewijs al 10 jaar. Zeker op de wegen waar ze met regelmaat staan te flitsen houd ik me keurig aan de snelheid, zoals de Gentiaanlaan en Planetenlaan. Maar dit leidt tot irritaties.

Er wordt soms flink op mijn bumper gekleefd, om aan te geven dat ik echt wat harder moet rijden. Beetje naar links, beetje naar rechts, om kracht bij het bumperkleven te zetten. En dan komen mijn irritaties naar boven. Ik kijk steeds gehaast in mijn achteruitkijkspiegel om de blik van die persoon op te vangen. Soms komen er ook nog handgebaren bij. De middelvinger blijft gelukkig vaak achterwege, maar een “schiet op” handgebaar maakt de actie bijna compleet. Om het helemaal af te maken, zijn er van die personen die met de koplampen en richtingaanwijzers gaan knipperen. Ik vind dit gedrag heel asociaal, en wat schiet je er nou helemaal mee op?!

driving-844132_1280

Daarmee wil ik niet zeggen dat ik zo perfect ben op de weg. Zoals ik al zei, meestal zit ik net iets boven de toegestane snelheid. Soms ook wat meer dan een beetje. En ik irriteer mij ook aan mensen die juist erg onder de maximum snelheid zitten. Ik vloek nog harder als ik haast heb en achter een tractor zit, wat nogal eens voorkomt in ons dorp. Zodra ik de kans zie, schiet ik daar ook snel voorbij. Maar niet over een doorgetrokken streep, want daar ben ik te braaf voor. Regels zijn regels en daar houd ik me aan. En mijn excuses aan alle automobilisten die dit irritant vinden. Je zou het ook zo kunnen zien: mogelijk bespaar ik je een bekeuring.

Een hele tijd geleden zaten wij in de auto op de Planetenlaan. We werden op een wat asociale, gehaaste manier ingehaald over een doorgetrokken streep. Terwijl we zaten te mopperen, zien we de auto in een zeer snel tempo op de rotonde afrijden. Om daarna een noodstop te maken bij de brandweer. De alarmen gingen af, de brandweer moest uitrukken. Die automobilist had dus een erg goede reden om ons in te halen. Sindsdien word ik minder snel boos en denk ik maar: Ook deze persoon zal wel een goede reden hebben. Het zorgt ervoor dat mijn irritaties laag blijven en ik met een gepaste glimlach verder rijd. Want misschien gaat deze persoon wel levens redden.

Groetjes Nathalie

Lees meer Bonte Zaar