Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bonte Zaar: waar komt Bonte Zaar nou vandaan?

Bonte Zaar
Foto: Nathalie de Lange

Mijn blognaam zal voor sommigen misschien nog een vraag zijn, andere zullen hem voor de helft begrijpen. Weer anderen snappen de ‘dubbele boodschap’ erachter. Tijd om mijn naam eens nader te verklaren. Want waar komt Bonte Zaar nou vandaan?

Iedereen die mij kent, zal het meteen linken aan mijn paard. Ze heet Zarah en heeft vlekken, ook wel een bont paard genoemd. Ze is mijn grootste vriendin en het was dan ook niet ver gedacht om een naam te verzinnen die iets met haar te maken had. Mijn lieve, mooie bonte Zaar.  Maar, zoals ik al zei, er zit een dubbele betekenis achter. Ik ben namelijk ook bont.

Ik heb de aandoening Vitiligo. Dit betekend dat de pigment in mijn huid kan verdwijnen, en daar komen dan witte vlekken voor terug. Dus ben ik net als mijn paard gevlekt. Nou valt het bij mij gelukkig niet zo op, want mijn huid is al erg licht van zichzelf. Je kunt het alleen in de zomer zien als de zon vaak schijnt. Of wanneer ik op vakantie ben geweest in een warm land. De vlekken zitten vooral op mijn handen, enkels en ellenbogen.

Een tijd geleden kwam er een model in het nieuws, een vrouw met een donkere huidskleur met vitiligo. De vlekken vallen dan extra op. Maar zij deed er juist haar voordeel mee, wat een mooie en krachtige vrouw! Wij noemden het vroeger de “Micheal Jackson Ziekte”, aangezien hij het ook had.

Mijn vader heeft het ook, hij is inmiddels helemaal wit, met een paar bruine plekjes. Dit is wel extreem, het is niet gezegd dat het zich zo bij mij zal gaan openbaren. Dit is voor ieder persoon anders en valt dus niet te voorspellen. Het betekend voor ons dat we uit moeten kijken met de zon. De witte vlekken verbranden snel en ik moet mij altijd goed insmeren met factor 50. Ik denk dat ik daardoor ook niet zo een grote zon liefhebber ben. De zon kan heerlijk zijn, maar niet voor mensen met een gevoelige huid.

Ik heb er eigenlijk geen last van. Voor sommigen zullen de vlekken zeer ontsierend zijn, zeker zodra ze in het gezicht gaan komen. Maar ik ben er al heel mijn leven aan gewend. Mijn vader had vlekken en werd na gestaard in het zwembad. Ik zie zijn vlekken niet, en mijn eigen vlekken zijn voor mij niet storend. Natuurlijk zou ik ze liever niet hebben gehad, maar het hoort bij mij. Ergens vind ik het zelfs wel sierlijk, mijn gevlekte handen zijn uniek en horen bij mij.

Dat zou dan ook weer kunnen verklaren dat ik bonte paarden zo ontzettend geweldig vind. Ze zeggen wel eens dat het dier op het baasje gaat lijken. Nou, bij ons klopt dat! Zowel ons uiterlijk als ons karakter is perfect op elkaar ingespeeld. Wat ben ik trots op mijn mooie Bonte Zaar!


Lees meer Bonte Zaar