Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bonte Zaar: werken in de zorg

Bonte Zaar: werken in de zorg
Foto: Pixabay CC0 (bewerkt)

Ook met tropische temperaturen gaat ons werk door. Niks geen tropenrooster.

Integendeel, wij werken juist net wat harder. Onze mensen zullen toch genoeg drinken binnen moeten krijgen, iets wat wij moeten stimuleren en aanreiken zodat men niet uitdroogt met dit warme weer. Een client helpen met douchen in de ochtend, zorgt ervoor dat het zweet op je rug staat. En door de drukte vergeet je zelf vaak tijdig te drinken om dat vocht weer aan te vullen.

Dit alles doen we met liefde en plezier. Want we hebben er bewust voor gekozen om in de zorg te gaan werken, en dus zorg te dragen voor onze mede mensen. We putten er kracht uit, voldoening. Het maakt ons mooie mensen.

Maar er zit ook een keer zijde aan. We cijferen onszelf weg, we willen de ander alles geven wat we in ons hebben. Geen probleem, als de werk omstandigheden goed zouden zijn. Zeker in deze tijd, nu er zoveel bezuinigingen zijn, begint dat op te breken. Voor de zoveelste keer moet ik een client vragen om het douchen een dag uit te stellen, omdat ik simpelweg niet iedereen elke dag kan douchen. En meer personeel zit er niet in. Er is zoveel weg gehaald van de werkvloer, dat dit soort situaties veel vaker voorkomen. Aan het einde van mijn dienst, besef ik mij dat ik bepaalde cliënten niet heb gesproken. Zelfs amper heb gezien en dus ook geen aandacht heb kunnen geven. Dit geeft een onmachtig gevoel. Want wat wil ik er graag voor mijn mensen zijn. Ik wil ze graag helpen met douchen, zeker met dit warme weer.

Het zorgt voor minder werkplezier. Want, hoe vervelend is het als je elke dag met een gevoel van tekort komen naar huis gaat? We hebben het hier over mensen, geen dingen die je te kort doet. Mensen die het, net als ieder ander, verdienen om gedoucht te worden wanneer dit nodig is. Maar zij kunnen het niet zelf, en daarom zijn wij er. Hardwerkende zusters, broeders en al het andere personeel dat in de zorg werkzaam is. Wij willen zo graag zorgen, geef ons alsjeblieft de beste omstandigheden om dit ook te kunnen doen! Het zou de wereld toch weer een stukje mooier maken.

Liefs,

Nathalie


Lees meer Bonte Zaar