Botten gevonden tijdens graafwerkzaamheden bij het Kerkplein

Kerkplein met kerktoren
Foto: Ons Son en Breugel
Nieuws

Problemen voor een snelle aanleg van stroom voor de kerktoren op het Kerkplein: bij de werkzaamheden zijn in de grond botten gevonden.

Momenteel wordt er druk gewerkt aan het aanleggen van een hoogspanningsleiding bij de kerktoren. Deze stroomvoorziening is nodig om evenementen op het Kerkplein op duurzame groene stroom te laten draaien. De stroomvoorziening is onder andere nodig om het IJsfeest niet meer op vervuilende en dure aggregaten te laten draaien.

Maar bij graafwerkzaamheden voor de voormalige Sint-Petrus’ Bandenkerk zijn volgens de gemeente botten gevonden, waarop de werkzaamheden stil zijn gelegd. De gemeente heeft contact gehad met archeologen over de vondst. Er is nu sprake van een lichte vertraging in de werkzaamheden, maar deze zullen volgens wethouder Jan Boersma niet leiden tot problemen voor het naderende IJsfeest. De stroomvoorziening had volgens de gemeente al op 1 november 2018 operationeel moeten zijn.

Het gebied rond de voormalige kerk en Kerkplein is volgens kenners een archeologische toplocatie. Er zouden vele resten zijn die mogelijk nog stammen uit de tijd van de Romeinen. In het verleden zijn vaker botresten gevonden bij werkzaamheden, waarbij volgens ooggetuigen botsplinters in het rond vlogen. Ook hebben jongeren wel eens botten uit de grond gehaald en meegenomen.

Post article

Post article