De bezuinigingen van de Brandweer zorgen ervoor dat een voertuig van amper vier jaar oud verdwijnt.
Op 1 juni 2013 om 08:00 uur nam brandweer Son en Breugel afscheid van hun hulpverleningsvoertuig (HV), de HV-4371. Gelijktijdig werd hun nieuwe snelle interventie voertuig (SIV) SIV-4382 in gebruik genomen. De vervanger van de grote HV werd bij de ontwikkeling nog gezien als een toekomstbestendig voertuig in lijn der verwachting van de ontwikkelingen binnen de brandweerwereld.
Ten tijde dat de brandweer van Son en Breugel nog een gemeentelijke afdeling was, zocht het korps naar een manier om sneller uit te kunnen rukken met minder mensen om zo de opkomsttijd te verkorten. Het snelle interventie voertuig kon in die behoefte voorzien: het bood ruimte aan een chauffeur, bevelvoerder en twee manschappen. Door de SIV in een snel en wendbaar busje te bouwen zou de brandweer ook veel sneller aanwezig kunnen zijn om de eerste slagkracht bij brand of hulpverlening te kunnen bieden. De aanschafkosten van een snel busje lag ook aanzienlijk lager dan een grote vrachtwagen, evenals de onderhoudskosten.
De overgang van de gemeentelijke brandweer naar Veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost ging gepaard met een door het algemeen bestuur opgelegde bezuiniging. Alle korpsen moeten hierdoor hun tweede voertuig en bijbehorende personeel inleveren. Son en Breugel en ook Nuenen zien het SIV voertuig al na minder dan vier jaar vertrekken. Ondertussen wordt de opgedane kennis van het voertuig gebruikt voor een proef in Eindhoven en Helmond, waar men nu ook uitrukt met minder mensen maar nog wel met een traditioneel groot brandweervoertuig.
Wat er met het snelle interventie voertuig gaat gebeuren is nog niet bekend. Mogelijk wordt het voertuig verkocht of krijgt het een andere bestemming. Hoewel de Veiligheidsredio Brabant Zuid-Oost niet kiest voor het SIV concept zijn er buurregio’s zoals Limburg-Noord die nog wel toekomst zien in het concept.